Foto: BoBo
Foto: BoBo

V noči s sobote na nedeljo se v Ljubljani temperatura zraka ni spustila pod 20 stopinj Celzija, kar pomeni, da je za nami prva letošnja t. i. tropska noč, je pojasnil dežurni vremenoslovec na Agenciji za okolje (Arso) Benedikt Strajnar. Po vrhuncu letošnjega prvega vročinskega vala po napovedih vremenoslovcev sledi še nekaj dni s podobnimi temperaturami. Do srede se bo živo srebro gibalo med 30 in 35 stopinjami. Kot napovedujejo na Arsu, bo vročina nekoliko popustila v četrtek.

Vročinski val je sicer vsako obdobje, dolgo tri dni ali več, ko povprečna dnevna temperatura preseže izbrani temperaturni prag. V Sloveniji to za jugozahodni del države, ki ima sredozemsko podnebje, pomeni, da povprečna dnevna temperatura doseže ali preseže 25 stopinj Celzija, navaja Arso. Nižji deli osrednje in vzhodne Slovenije s celinskim podnebjem ta prag dosežejo s 24 stopinjami Celzija, višje ležeči predeli, ki imajo podnebje hribovitega sveta, pa pri 22 stopinjah Celzija.

V Desklah presežena opozorilna vrednost ozona

Vreme

Vremensko napoved lahko preverite tukaj.

Popoldne je bila tako kot v soboto na merilnem mestu v Desklah presežena opozorilna vrednost ozona. Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla. Tudi v ponedeljek jo lahko pričakujemo v popoldanskem času, so sporočili z Arsa, kjer dodajajo, da je merilno mesto glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Na Arsu priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporov v času trajanja visokih vrednosti ozona.

Najbolj vroče bo v kotlinah osrednje in vzhodne Slovenije

Verjetnost neviht je po napovedih vremenoslovcev v naslednjih dneh zelo majhna, pa še tam, kjer bodo nastale, bodo to kratkotrajne vročinske nevihte. To je danes možno predvsem na območju gora severne in severozahodne Slovenije, v ponedeljek je kakšna nevihta možna predvsem v Posočju, drugje po Sloveniji pa je verjetnost neviht zelo majhna, je povedal Strajnar.

V prihodnjih dneh bo pihal tudi jugozahodni veter, tako da bodo kotline osrednje in vzhodne Slovenije tiste, kjer bo najtopleje. Od četrtka dalje bodo temperature za kakšno stopinjo nižje, je povedal vremenoslovec.

Kratke noči in razgret beton

Z dnevi se bo doživljanje temperaturnih obremenitev stopnjevalo. Po Strajnarjevih besedah je moteč faktor predvsem noč, ko se zrak ne shladi, tudi zato ne, ker je noč kratka. Danes je bil tako prvi dan, ko se je v Ljubljani temperatura spustila samo do 20 stopinj in teh 20 stopinj zjutraj je potem prag za t. i. tropsko noč. Strajnar pričakuje še nekaj tropskih noči vsaj v Ljubljani, razlog za to je tudi učinek mesta.

Zaradi velike toplotne obremenitve je Arso izdal oranžno vremensko opozorilo za vse dele države do vključno srede, razen za severozahod, za katerega je izdano rumeno vremensko opozorilo.

Vrhunec prvega vročinskega vala