Nenavadno sneženje – zrnati sneg ali babja kaša – je pobelilo del Ljubljane. Foto: MMC RTV SLO
Nenavadno sneženje – zrnati sneg ali babja kaša – je pobelilo del Ljubljane. Foto: MMC RTV SLO

"Ponekod po državi, sploh na zahodu in jugu, se je že pooblačilo, drugje se bo pooblačilo v prihodnjih urah," je za Val 202 zjutraj napovedala dežurna vremenoslovka na Agenciji za okolje (Arso) Veronika Hladnik Zakotnik.

Vreme

Vremensko napoved lahko preverite tukaj.

V Ljubljani je zrnati sneg, imenovan tudi babje pšeno ali babja kaša, začel padati okoli 8. ure. "Do takšnih snežnih padavin pride, če se temperatura zraka hitro spušča ob prehodu hladne fronte. V višjih legah je toplejša plast zraka, pri tleh pa so temperature pod ničlo," je pojasnila vremenoslovka in dodala, da je to nekakšna vmesna stopnja med dežjem in snegom.

Vremenoslovci dopoldne pričakujejo občasne rahle padavine predvsem na jugu in jugozahodu države. "Ampak te bodo res kratkotrajne, količinsko ne obilne, pa tudi prehodne, saj bodo že sredi dneva ponehale," je napovedala vremenoslovka in dodala, da se bo popoldne od severozahoda zjasnilo.

Kratkotrajne snežne plohe vremenoslovci napovedujejo za ves konec tedna

Nekaj padavin na Arsu napovedujejo tudi v petek, pričakujejo jih predvsem na severovzhodu države. "Ker nas bo danes prešla hladna vremenska motnja, se bo dovolj ohladilo, da bodo te padavine jutri v obliki snežnih ploh," je pojasnila Veronika Hladnik Zakotnik.

Največ jasnine bo v petek na Primorskem, kjer bo pretežno jasno, pihala pa bo šibka burja. Drugje bo delno jasno z občasno spremenljivo oblačnostjo, nastajale bodo tudi kratkotrajne snežne plohe. Jutranje temperature bodo okoli -5, na Goriškem in ob morju okoli 0. Najvišje dnevne temperature pa bodo od 0 do 5 na Primorskem do 8 stopinj Celzija.

Tudi v soboto in nedeljo vreme po napovedih Arsa prinaša nekaj padavin, predvsem na vzhodu države. "Ponovno kakšno občasno rahlo sneženje, ampak količine padavin ne bodo velike," je pojasnila vremenoslovka. Na zahodu bo suho in precej jasno vreme.