Občina Vrhnika se bo pritožila na upravno sodišče. Foto: BoBo
Občina Vrhnika se bo pritožila na upravno sodišče. Foto: BoBo

Novembra lani je vrhniška občina od gradbene inšpekcije zahtevala, naj jo kot stransko udeleženko vključi v postopek zoper Kemis. Občino je inšpektorat oziroma ministrstvo za okolje in prostor sprva zavrnilo na obeh stopnjah, nato pa je Vrhničanom v korist odločilo upravno sodišče, ki je primer vrnilo v ponovno odločanje.

MOP: občina nima pravnega interesa
Gradbeni inšpektorat je nato v ponovnem odločanju znova zavrnil zahtevo občine, na začetku septembra pa mu je pritrdil še upravni organ druge stopnje, to je ministrstvo za okolje in prostor. Inšpektorica je odločila, da vrhniška občina v nasprotju z mnenjem sodišča nima pravnega interesa oziroma tako imenovane neposredne osebne koristi, po kateri bi lahko postala stranka v postopku.

Predmet postopka ni gradbeno dovoljenje
Bistveni del sodbe upravnega sodišča je po poročanju Dnevnika inšpektorica izpodbijala s trditvijo, da v inšpekcijskem postopku, v katerem bi bila Občina Vrhnika rada stranka v postopku, sploh ne ugotavljajo, ali bi moral Kemis pridobiti gradbeno dovoljenje ali ne, ampak da nadzirajo le uporabo dela objekta, saniranega po lanskem požaru v skladu z zakonom o graditvi objektov.

Zaplet se zaradi pritožbe občine zdaj zopet seli na upravno sodišče, ki pa bo tokrat najverjetneje samo odločalo, ali je vrhniška občina stranka v postopku ali ne. Ko je odločalo prvič, je med drugim zapisalo, da gre za specifično situacijo, ko se v inšpekcijskem postopku ugotavlja, ali je za sanacijo v požaru poškodovanega objekta treba pridobiti gradbeno dovoljenje.

Sodišče je izpostavilo vprašanje, ali je Kemis upravičeno obnavljal brez gradbenega dovoljenja ali ne. Toda odgovora na to vprašanje Vrhničani, ki ves čas trdijo, da Kemis ne bi smel obnavljati brez gradbenega dovoljenja, še vedno nimajo. Nanj bo očitno moralo odgovoriti upravno sodišče, ugotavlja Dnevnik.

Kemis naj bi obnovili do konca leta
Kemis naj bi obnovili do konca leta