Kemis med 15. majem lani, ko je prišlo do požara, in 23. majem ni obvestil ministrstva za okolje in prostor o neposredni nevarnosti za nastanek okoljske škode Foto: PGD Vrhnika
Kemis med 15. majem lani, ko je prišlo do požara, in 23. majem ni obvestil ministrstva za okolje in prostor o neposredni nevarnosti za nastanek okoljske škode Foto: PGD Vrhnika

Po poročanju Dnevnika naj bi Kemis kršil okoljevarstveno dovoljenje, ker ni zagotovil zajema gasilskih vod in razlitih nevarnih snovi, zaradi česar je prišlo do okoljske škode v potoku Tojnica. Poleg tega naj bi okoljevarstveno dovoljenje kršil tudi, ker na dan inšpekcijskega pregleda konec maja 2017 ni zagotovil obratovanja v skladu z dovoljenjem, saj niso ustavili naprave za predelavo ali odstranjevanje odpadkov.

V okoljevarstvenem dovoljenju je navedeno, da mora upravitelj ustaviti napravo ali njen del, če zaradi kršitve pogojev okoljevarstvenega dovoljenja grozi neposredna nevarnost za zdravje ljudi ali povzročitev znatnega škodljivega vpliva na okolje.

Območna enota inšpektorata je ugotovila tudi kršitev zakona o varstvu okolja, ker Kemis med 15. majem lani, ko je prišlo do požara, in 23. majem ni obvestil ministrstva za okolje in prostor o neposredni nevarnosti za nastanek okoljske škode.

Prvostopenjski inšpektorat je obema naložil opomin in globo, Kemisu za 265.000 evrov, Nanutu pa za 12.500 evrov.

Odločba še ni pravnomočna
V Kemisu so potrdili, da so junija, leto dni po začetku prekrškovnega postopka, prejeli odločbo o prekršku. Podjetje je konec julija v odgovor na ta sklep vložilo zahtevo za sodno varstvo z obrazložitvijo neutemeljenosti očitkov. "Če bodo na drugi strani ljudje razsodni, bodo ugotovili, da za plačilo globe ni osnove," je za STA dejal Nanut.

Prepričani so, da je nerelevanten očitek o tem, da niso poskrbeli za zadržanje gasilnih vod in nevarnih snovi. Nanut je spomnil, da je objekt imel zajetja za gasilne vode, ki so bila celo trikrat večja od predpisanih, a je bilo vode ob gašenju požara "enostavno preveč, da bi jo zadržala".

Nanut je zavrnil tudi očitek, da o potencialni škodi za okolje v tednu po požaru ni obvestil ministrstva za okolje. Kot je izpostavil, so bili že dan po požaru na prizorišču požar "vsi pristojni" in so torej bili s tem še kako seznanjeni.
Območna enota inšpektorata za okolje in prostor v Novi Gorici je prekrškovni postopek začela lani poleti, odločbo pa je po letu dni izdala na začetku junija letos.

Če bo odločitev postala pravnomočna, pa ni znano, ali bo v tem primeru sledil tudi odvzem okoljevarstvenega dovoljenja.