Neapelj. Foto: Reuters
Neapelj. Foto: Reuters

Prejšnji teden je bil najtoplejši v zgodovini meritev, je sporočila Svetovna meteorološka organizacija (WMO). V pričakovanju vročega poletja na severni polobli raziskovalci iz Barcelone in Pariza opozarjajo, da je zaradi visokih temperatur preteklo poletje v Evropi umrlo več kot 61.000 ljudi.

Po začasnih ugotovitvah WMO-ja je za planetom najtoplejši teden v zgodovini meritev, rekordne izmerjene vrednosti pa so pripisali podnebnim spremembam in zgodnji fazi El Nina.

Tako visoke temperature imajo lahko uničujoče posledice za ekosisteme in okolje, so opozorili pri WMO-ju in zaradi El Nina najavili nove rekorde.

WMO je minuli teden potrdila, da se vrača ta vremenski pojav, zaradi katerega naj bi po svetu v bližnji prihodnosti pustošile suše, požari, poplave in monsuni. El Nino se zgodi vsakih nekaj let zaradi segrevanja zgornjih plasti vode v srednjem in vzhodnem delu Tihega oceana.

Ugotovitve WMO-ja so za AFP potrdili tudi pri Agenciji EU-ja za satelitsko opazovanje Copernicus, ki razpolaga z meritvami od leta 1940 dalje.

Zaradi rekordne vročine je samo v Evropi minulo poletje umrlo 61.672 ljudi, pa kaže danes predstavljena študija dveh zdravstvenih inštitutov iz Pariza in Barcelone.

Z analizo podatkov o smrtnosti v 35 državah so raziskovalci ugotovili število smrti med 30. majem in 4. septembrom lani, svoje ugotovitve so objavili v strokovni reviji Nature Medicine.

Evropske države se pripravljajo na vročinski val