Znanstveniki so dogodek pričakovali. Foto: Reuters
Znanstveniki so dogodek pričakovali. Foto: Reuters

Znanstveniki so prve razpoke odkrili pred desetletjem, v zadnjih dveh letih pa sta se zgodila dva večja loma, poroča ameriški CNN.

Do zadnje ločitve je prišlo v času rekordno majhne površine ledu na morju na Antarktiki, kjer je zdaj poletje. Čeprav je zmanjšanje površine ledu v tem letnem obdobju vedno hitro, je "letos neobičajno hitro", so opozorili znanstveniki ameriškega Nacionalnega podatkovnega centra za sneg in led. Decembra so na Antarktiki izmerili najmanjšo površino ledu v 45 letih, odkar jo merijo s sateliti.

Raziskovalci pravijo, da je razlog za manjšo površino ledu tudi višja temperatura zraka od običajne. Novembra in decembra je bila v Rossovem morju dve stopinji Celzija nad povprečjem. Dejavnik pri zmanjšanju količine ledu so bili tudi močni vetrovi.

Antarktika je v zadnjih desetletjih močno nihala glede površine ledu, od rekordno velikih do rekordnih majhnih. V nasprotju z Arktiko, kjer se po besedah znanstvenikov pospešujejo učinki podnebnih sprememb, površina ledu na morju na Antarktiki močno niha.

Satelitski podatki, ki segajo do leta 1978, kažejo, da je bilo na Antarktiki že v letih 2014 in 2015 rekordno veliko ledu na morju, nato pa je ta površina nenadoma upadla leta 2016 in od takrat ostaja manjša od povprečne.