Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tujerodne invazivne rastline so velika težava tudi na Ljubljanskem barju. Širijo se predvsem s semeni in korenikami, ki jih odnaša voda. K širjenju pripomore tudi človeška dejavnost, je pojasnila naravovarstvena svetovalka Marinka Kržič.

"Imamo primer nasipavanja ob cestah, železniških tirih, novogradnjah. Semena in korenike se tako prenašajo in se potem tudi uspešno ukoreninijo in zrastejo."

Med najbolj trdovratne invazivne rastline na Ljubljanskem barju spadajo zlata rozga, žlezava nedotika, ameriški javor in japonski dresnik. Zaradi močnih in dolgih korenin, ki prezimijo, ga je skoraj nemogoče odstraniti, pojasnjuje Marinka Kržič.

Konec leta so tako v javnem zavodu Krajinski park Ljubljansko barje pridobili napravo, ki z električnim tokom uniči vitalne dele rastline.

"Električni tok steče po rastlini, celice uniči in rastline propade. Rastlin in živali v okolici pa ne poškoduje. Pri večjih rastlinah z bogatim koreninskim sistemom je treba za popolno odstranitev nezaželene rastline postopek večkrat ponoviti. Zaenkrat je to najučinkovitejša metoda omejevanja, je neinvazivna, brez uporabe kemičnih sredstev, brez posegov v okolje, ker na ta način lahko tarčno zaviramo rastlino."

Kot je še povedala, bodo obsežnejše uničevanje japonskega dresnika z električnim tokom začeli spomladi, ko rastline ozelenijo, saj naprava deluje na principu, da elektrika segreje vodo v rastlini, za to pa morajo biti rastline zelene.

Tovrstno zatiranje bodo izvedeli na zavarovanih zemljiščih, naprej na Rakovi jelši. Takrat naj se obiskovalci zaradi varnosti ne približujejo napravi ali izvajalcem, ki napravo upravljajo.

Z elektriko nad japonski dresnik