Reka Mura. Foto: MMR
Reka Mura. Foto: MMR

Z naložbo, vredno okoli 40 milijonov evrov, bodo obnovili in zgradili 40 kilometrov nasipov ob Muri.

Kot so sporočili z direkcije za vode, so sporazum podpisali direktor direkcije Roman Kramer, županji občin Črenšovci in Ljutomer, Vera Markoja in Olga Karba, ter župana Radencev in Tišine, Roman Leljak in Franc Horvat.

Gre za pomemben projekt, ki bo povečal poplavno varnost in ščitil številna naselja in prebivalce pred visokimi vodami reke Mure, je ob tem povedal Kramer. "Predvsem pa je pomembno, da delamo po principu sodelovanja med državo in občinami, saj gre za podpis sporazumov o skupnem izvajanju naložb," je še dodal.

Projekt bodo začeli uresničevati še letos, v prihodnjih dneh pa že začeli urejati dokumentacijo. Skrajni rok za izvedbo je leto 2025, vendar naj bi dela na območju reke Mure končali že prej. Direkcija bo na podlagi sporazuma med drugim pripravila oz. revidirala projektno nalogo za izdelavo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, pregledala projektno dokumentacijo, izvedla razpis za izvajalca del in nadzornika ter vodila izvedbo.

Občine pa bodo morale izdelati vso potrebno tehnično in naložbeno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja na osnovi potrjene projektne naloge od direkcije ter pridobiti pravico graditi in pravnomočno gradbeno dovoljenje.

Stroške priprave oziroma izdelave projektne dokumentacije, stroške del in inženirja z nadzorom bo pokrila direkcija, so še zapisali na direkciji.