Klemen Bergant je direktor urada za meteorologijo pri Arsu. Foto: MMC RTV SLO
Klemen Bergant je direktor urada za meteorologijo pri Arsu. Foto: MMC RTV SLO

"Priporočilo iz Balija je bilo, naj bi se emisije zmanjšale nekje od 25 do 40 % do 2020 glede na leto 1990, čemur pa se ZDA in Kitajska niti ne približata. V takšnih zadevah gre vedno za kompromis," je mnenje Klemena Berganta z Agencije Republike Slovenije za okolje o razpletu podnebne konference v Köbenhavnu.

Gost MMC-jeve spletne klepetalnice je odgovoril na številna vprašanja o o podnebnih spremembah, pričakovanjih köbenhavnskega vrha, onesnaževanju in posledicah na okolje.

Meritve se izvaja že več kot 150 let
Direktor urada za meteorologijo je potrdil, da merjanje temperatur potrjuje segrevanje. "Večina meritev se v Sloveniji začne v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Od takrat je bilo zadnjih deset let najtoplejših, tudi v krajih, kjer nimamo vpliva mest oziroma okolice - npr. Kredarica, Rateče." Več o meritvah vreme v Sloveniji si lahko preberete na www.arso.gov.si in www.vreme.si (državna meteorološka služba).


Se bo razviti svet samoomejil?

Jedrska energija bi z vidika omejitve emisij toplogrednih plinov bila dobra rešitev, a seveda le, če bi zanemarili možnosti in razsežnosti okoljevarstvenih problemov okoli jedrskih elektrarn. Bergant je tudi mnenja, da bi bilo pošteno, da bi razviti svet emisije močneje kot države v razvoju.