Medved Rožnik je ime dobil, ker se je letos sprehajal po ljubljanskem Rožniku. Takrat so ga uspavali in premestili. Foto: MMC RTV SLO
Medved Rožnik je ime dobil, ker se je letos sprehajal po ljubljanskem Rožniku. Takrat so ga uspavali in premestili. Foto: MMC RTV SLO
Truplo medveda
Najdeno truplo je brez kože, glave in šap. Foto: Miha Krofel/www.medvedi.si
Medved Rožnik slabo končal?

Ali je medved res Rožnik, bodo sicer pokazale genske preiskave, vendar pa, kot je za MMC povedal Tone Lesnik iz Zavoda za gozdove, velikost medveda, dejstvo, da je telemetrijska ovratnica nehala oddajati signale, in to, da ga niso več videvali, zelo verjetno kaže, da gre za istega medveda.

Medveda odrli in odvrgli v potok
Na truplu medveda so odkrili sledove, ki kažejo ,da je bil medved ustreljen, zato so že obvestili vse pristojne inštitucije, s primerom pa se ukvarja tudi policija. Zaradi lokacije trupla so na pomoč priskočili tudi avstrijski raziskovalci, ki so z letalom pregledali širše območje znanega gibanja medveda. Sledovi namreč kažejo, da je bilo medvedje truplo pripeljano od drugod in odvrženo v potok v bližini Solčave.

Truplo je bilo brez kože, neznanci pa so mu odstranili tudi glavo z ovratnico in šape s kremplji. Starost trupla po prvih znamenjih ustreza času prenehanja oddajanja signala telemetrijske ovratnice. V bližini so našli tudi druge materialne dokaze, ki sta jih prevzeli policija in lovska inšpekcijska službe.

Rožnik se je gibal po Sloveniji, Hrvaški in Avstriji
Medveda Rožnika je s pomočjo policistov pred dvema mesecema, potem ko se je vztrajno vračal na območje ljubljanskega Rožnika odlovila intervencijska skupina Zavoda za gozdove Slovenije. Medveda so uspavali, opremili s telemetrijsko ovratnico in preselili na Snežniško planoto.

Glede na signale, ki jih je vsako uro pošiljala ovratnica, je Rožnik prepotoval velik del Slovenije in Hrvaške, konec maja pa je prečkal državno mejo z Avstrijo. Medved je sicer kazal neznačilne znake vedenja, saj so ga videvali tudi podnevi. Nazadnje so ga slovenski strokovnjaki spremljali skupaj z avstrijskimi pristojnimi organi, dokler ni ovratnica, 1. junija proti večeru, prenehala pošiljati signale.

Aleksandra K. Kovač
aleksandra.kovac@rtvslo.si

Medved Rožnik slabo končal?