Zimska idila na Dolenjskem. Foto: MMC RTV SLO
Zimska idila na Dolenjskem. Foto: MMC RTV SLO

Na Primorskem piha burja, drugje severovzhodni veter. Po podatkih Arsa je bil dopoldne najhitrejši sunek vetra s 124 km/h izmerjen v Podnanosu. Tudi ponoči bo oblačno in vetrovno. Burja na Primorskem bo v drugem delu noči že nekoliko oslabela.

Zaradi burje pa je na primorski avtocesti še vedno zaprt predor Kastelec proti Ljubljani, na odseku Kastelec–Kozina. Promet je preusmerjen na vzporedno cesto.

Oranžno opozorilo Arsa

Od nedelje zjutraj do ponedeljka zjutraj bodo na izpostavljenih mestih najmočnejši sunki burje do okoli 120 km/h.

V večjem delu Slovenije je bilo zjutraj opaziti vsaj kakšen centimeter snega. Po podatkih Agencije RS za okolje je največ snega padlo v hribih in v južni Sloveniji, sneženju pa so se izognili na skrajnem severovzhodu države in na Primorskem, prav tako severno od Ljubljanske kotline.

Na Kredarici je zapadlo 24 centimetrov novega snega, tako da je snežna odeja zdaj debela 250 centimetrov. Precej je zasnežilo tudi Kočevje, kjer je zapadlo 23 centimetrov snega, Rateče (14 centimetrov), Katarino nad Ljubljano in Črnomelj (10 centimetrov snega).

Padavine so sicer zjutraj oslabele in v večjem delu Slovenije ponehale, občasno lahko sneg naletava le še na jugu države, vremenska sprememba pa je poleg dežja in snega prinesla tudi čistejši zrak.

Razmere na cestah

Prometnoinformacijski center za državne ceste ob zimskih razmerah opozarja na prepovedi za tovorni promet na cestah Col–Črni Vrh ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina; na teh lokacijah velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike. Cesta čez prelaz Vršič je prevozna le za osebna vozila z verigami.

Poleg zaradi burje zaprtega predora Kastelec je na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami ter avtobuse, 3. stopnja, na regionalnih cestah Selo–Ajševica–Vogrsko, Razdrto–Podnanos–Manče–Vipava pa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton, 1. stopnja.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kakšno vreme nas čaka v prihajajočem tednu?

V ponedeljek bo prevladovalo oblačno vreme, krajša obdobja sončnega vremena bodo na Primorskem. Ponekod v južnih krajih bo še naletaval sneg. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zjutraj zmerna do močna burja, ki bo čez dan še nekoliko oslabela. Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 4, na Primorskem do 8 °C.

V torek in sredo bo na zahodu delno jasno, drugod pretežno oblačno. Predvsem v južni in jugovzhodni Sloveniji bodo v sredo občasno rahle padavine. Pihal bo severovzhodnik, burja na Primorskem se bo v torek čez dan znova okrepila, napovedujejo na Arsu.

Vreme

Podrobnejšo vremensko napoved lahko preverite tukaj.

Od srede do sobote bo na zahodu delno jasno, drugod bo pretežno oblačno. Predvsem v jugovzhodni Sloveniji bodo v sredo in četrtek še mogoče rahle padavine. V nedeljo in ponedeljek bo prevladovalo sončno vreme. Burja na Primorskem bo povsem ponehala šele v nedeljo. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10 stopinj Celzija.

Zima se še ni poslovila