Letošnjo zimo se Velika Britanija spopada z obilnim deževjem. Foto: EPA
Letošnjo zimo se Velika Britanija spopada z obilnim deževjem. Foto: EPA
New York
New York je ovit v snežno odejo. Foto: Reuters

Na omenjenem območju je veter ponoči pihal s hitrostjo več kot 120 kilometrov na uro. Zaradi vetra in močnega deževja je brez električne energije na jugozahodu Anglije ostalo 14.000 domov, v Walesu pa približno 1.300. Vreme povzroča tudi težave v železniškem prometu.

Britanski vremenoslovci so zaradi vetra izdali posebno opozorilo za jug Anglije, vetrovno in deževno vreme pa prihaja tudi do drugih delov Velike Britanije. Na štirih predelih območjih veljajo opozorila pred obsežnimi poplavami, ki bi lahko bile smrtno nevarne.

Velika Britanija se z nevihtami in obilnim dežjem spopada že vso zimo, v nekaterih delih južne Anglije je padlo največ dežja od začetka meritev leta 1910.

Na območju Gorskega kotarja naravna nesreča
Podobno kot v Sloveniji se z žledom in njegovimi posledicami spopadajo na Hrvaškem, kjer je na območju Gorskega kotarja uničenih 80 odstotkov elektroenergetske mreže. Tam so v torek razglasili naravno nesrečo. Zaradi vseh težav na obeh straneh sta zaprta maloobmejna prehoda s Slovenijo Babno Polje-Prezid in Osilnica-Zamost.

Razmere v Avstriji, kjer je zadnje dni močno snežilo, se počasi umirjajo, prav tako v Srbiji, kjer so v nedeljo zaradi snega razglasili izredne razmere. V Italiji se zaradi močnega deževja spopadajo s poplavami.

Znova močno sneži na severovzhodu ZDA
Sneg je v torek presenetil tudi Iran, kjer je zapadlo kar dva metra snega, kar je največ v zadnjih 50 letih. Brez oskrbe z elektriko in plinom je ostalo skoraj pol milijona ljudi, nekateri kraji pa so odrezani od sveta. O močnem sneženju znova poročajo tudi s severovzhoda Združenih držav Amerike.