V Avstriji sneg povzroča hude preglavice. Foto: EPA
V Avstriji sneg povzroča hude preglavice. Foto: EPA
Ujete ljudi v snežnem metežu v Srbiji s tanki in helikopterji pomaga reševati tudi srbska vojska. Foto: Srbska vojska
V italijanskem mestu Pisa je moralo svoje domove zapustiti več sto ljudi, saj je reka Arno prestopila svoje bregove. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Lienz
V avstrijskem mestu Lienz je v dveh dneh zapadel en meter snega, kar povzroča številne nevšečnosti, saj so od sveta odrezani prebivalci odročnih krajev. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Vlaki iz Avstrije v Slovenijo močno zamujajo. Foto: EPA
Sneg povzroča težave po Evropi

Močne padavine so poplavile dele Italije in Francije, kjer so že razglasili rdeči alarm. V Srbiji so zaradi sneženja razglasili izredne razmere, v Romuniji so zmrznili trije ljudje.

Izredne razmere so razglasili v desetih srbskih občinah. O posebej kritičnih razmerah poročajo iz Vojvodine, kjer je veter pihal s hitrostjo do 130 kilometrov na uro.

V reševalno akcijo se je vključila tudi srbska vojska, ki je v petek z vojaškimi helikopterji rešila 84 ljudi. Ti so bili od četrtka zvečer ujeti v svojih avtomobilih na cesti v okolici kraja Stajićeva blizu Zrenjanina, 60 kilometrov severno od Beograda.

Razmere so tako kaotične, da sta na pomoč ujetim priskočila tudi srbski namestnik premierja Aleksandar Vučić in teniški šampion Novak Đoković. Oba pomagata pri evakuaciji.
Načelnik oddelka za izredne razmere Predrag Marić je opozoril, da v noči na soboto pričakujejo še slabše vreme, in pozval državljane, naj ne hodijo na pot, če to ni res nujno. Močni vetrovi so ustvarili tudi do štiri metre visoke snežne zamete, zaradi česar so zaprli Horgoš, mejni prehod z Madžarsko.

Promet je obstal tudi na razdalji Beograd-Novi Sad-Subotica. "Zaradi vremenskih nevšečnosti stojita na progi dva mednarodna vlaka. Eden vozi iz Beograda v Budimpešto, drugi iz Budimpešte v Beograd. Na obeh vlakih je 50 potnikov, vsi pa so dobro," je dejal predstavnik srbske železnice Nenad Stanisavljević.
Avtocestni odsek Novi Sad-Subotica ostaja še naprej zaprt, okoli 200 potnikov, ki so bili ujeti v avtomobilih, so že rešili, "približno 200 vozil pa je še vedno ujetih v koloni pri kraju Feketiće", je dejal načelnik gasilcev Goran Nikolić.

V Črni gori dva metra snega
Slabo vreme je zajelo tudi sever Črne gore. V kraju Rožaje sneži že dva dni, tako da je ponekod že več kot dva metra snega, več deset vasi na območju pa je brez električne energije. O močnem sneženju poročajo tudi iz Makedonije, kjer je zaprta cesta Berovo–Strumica zaradi od dva do tri metre visokih snežnih zametov.

Na Koroškem brez elektrike 2.000 gospodinjstev
Po močnem sneženju, ki je v petek prizadelo jugozahod Avstrije, vzhodno Tirolsko in avstrijsko Koroško, se razmere še ne umirjajo. V koroških Alpah so zaradi snežnih plazov razglasili najvišjo, peto stopnjo nevarnosti, na vzhodnem Tirolskem pa ta za zdaj ostaja pri četrti stopnji. Samo v petek je v avstrijskih Dolomitih zapadlo 135 centimetrov snega. Številni kraji še vedno ostajajo odrezani od sveta.

Na Koroškem je v soboto dopoldne brez elektrike ostalo okoli 2.000 gospodinjstev. Zaradi snega so se namreč podrla številna drevesa in pri tem uničila električno napeljavo.

Avtoceste so znova prevozne, avstrijskim železnicam pa je uspelo znova vzpostaviti promet na predelih, ki so bili v petek zaradi obilice snega zaprti. Med drugim znova vozi vlak med Beljakom in Celovcem ter Beljakom in Špitalom ob Dravi. Vlaki proti Italiji še vedno ne vozijo, povezava s Slovenijo je še vedno motena.

Zaradi posledic snežnega neurja so v Avstriji umrli trije ljudje.

Italijo pestijo poplave
V Pisi v Italiji je moralo svoje domove zapustiti več sto ljudi, saj je reka Arno prestopila svoje bregove. Gladina reke je najvišja v zadnjih 20 letih, piše Euronews.
Po poročanju italijanskih medijev se je zaradi plazu zrušilo tudi 30 metrov srednjeveškega zidu v mestu Volterra.

Reševalci poskušajo preusmeriti tok reke v morje. Mestne oblasti so medtem zaprle mestno središče Pise.

O poplavah poročajo tudi iz več mestec v okolici Firenc, kjer so bile v petek šole zaprte. Poplave so tudi v Rimu, kjer so morale intervencijske službe v petek posredovati kar 400-krat. V Benetkah so izredno visoki valovi poplavili polovico mesta.

Nevarnost poplav tudi v Franciji
Rdeči alarm so zaradi visokih morskih valov razglasili v enajstih departmajih na zahodu Francije ob Atlantskem oceanu.

Sneg povzroča težave po Evropi