Negotova prihodnost koncesionarjev za državne gozdove je tri koncesionarje že poslala v likvidacijo. Foto: BoBo
Negotova prihodnost koncesionarjev za državne gozdove je tri koncesionarje že poslala v likvidacijo. Foto: BoBo

Nose je tako pred parlamentarnim odborom za gospodarstvo povedal, da so koncesionarji v izjemni negotovosti. Tudi Gozdno gospodarstvo Maribor, ki ima 96 zaposlenih, povprečno starih 44 let, je v hudih težavah. "Danes še lahko poravnamo delavcem in dobaviteljem vse, kar jim dolgujemo, če bomo čakali še mesec, dva ali tri, potem te družbe ne bo več. Za nas likvidacija pomeni osem povprečnih plač odpravnine, kar bo državo stalo 18 nadomestnih plač, ko bodo delavci šli na zavod za zaposlovanje."

Tako bo v juliju na zavodu pristalo od 500 do 600 ljudi, potem ko so Gozd Ljubljana, Gozdno gospodarstvo Celje in Gozdno gospodarstvo Brežice končali v rednem postopku likvidacije. To bo, tako Nose, državo stalo okoli 10 tisoč nadomestil plač oziroma od pet do šest milijonov evrov.

Razpis na ravni EU-ja, roki zato daljši
Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo Marjan Podgoršek sicer odsvetuje prezgodnje likvidacije podjetij, dokler se razpisi ne zaključijo, direktorica sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Irena Šinko pa je opozorila, da gre pri štirih javnih razpisih za javno naročilo po odprtem postopku, ki mora biti objavljeno tudi v uradnem listu EU-ja, odprtje pa traja 40 dni.

Šinkova je ob tem dodala, da so na razpisu prejeli skupno 511 ponudb, pri čemer so pri nekaterih ponudnikih morali poslati prošnjo za dopolnitev, za katero zdaj tečejo roki. Kdaj bo sklad prejel vse dopolnitve, pa še ne vedo. Sicer je prišlo pet prijav iz tujine, gre pa za podjetja, ki so v Sloveniji že delala v času žledoloma.

Sicer pa se je na razpis za pet mest nadzornikov družbe Slovenski državni gozdovi prijavilo več kot 40 kandidatov.