Korensko sedlo. Foto: DRSI/Cestne spletne kamere
Korensko sedlo. Foto: DRSI/Cestne spletne kamere

Po podatkih Prometnoinformacijskega centra so zimske razmere na prelazih Korensko sedlo, Ljubelj in Jezersko ter na Predelu. Zaradi plazu kamenja je zapora pri zadnjem predoru proti Ljubelju. S Policijske uprave Kranj ob tem sporočajo, da je predvidena daljša zapora ceste, obstaja pa še možnost dodatnega plazenja, zato odsvetujejo približevanje območju.

Za zdaj so lahko s ceste odstranili samo manjše skale in začasno ustvarili ozek prehod za vozila, ki so ostala nad plazom kamenja. Skupno so pristojni ob hkratnem spremljanju terena omogočili varen prehod okoli 30 vozilom in kombijem. Poleg policije so na kraju intervenirali gasilci društev Podljubelj in Bistrica pri Tržiču ter Civilna zaščita občine Tržič. Za lokalno prebivalstvo bo veljal poseben režim prehodov skozi nevarno območje, ki ga bodo sproti usklajevali s Prostovoljnim gasilskim društvom Podljubelj, ki je tudi glavni stik za to dejavnost.

Za prihodnje dni je predvidena ocena stanja in uskladitev dejavnosti med pristojnimi za naprej. Cesta z obeh strani meje bo ostala zaprta do preklica. Trgovina na Ljubelju je zaprta, na planinskih postojankah pa po podatkih policije ni ljudi. Policija bo na območju izvajala pogostejše nadzore.

Na cestah na Gorenjskem in na cesti prek prelaza Predel je obvezna zimska oprema.

Cesta Rateče–Planica. Foto:
Cesta Rateče–Planica. Foto:

Padavine tudi v ponedeljek
V ponedeljek bo pretežno oblačno, predvsem na jugu bodo občasne padavine. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo večinoma od nič do sedem, ob morju in na severovzhodu do okoli deset, najvišje dnevne pa od osem do 14 stopinj.

Sneg pobelil cestne prelaze (prometne informacije)