Letos bo, kot kaže, četrta večja suša v zadnjih desetih letih. Foto: BoBo
Letos bo, kot kaže, četrta večja suša v zadnjih desetih letih. Foto: BoBo
Suha polja pod vročinskim valom

S posledicami suše se bo na terenu seznanjal tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan, ki bo v ponedeljek z ekipo obiskal Prekmurje. Prve ocene škode so bile že narejene prejšnji teden, vendar o končni škodi na ministrstvu še ne podajajo ocen, "je pa to že četrta hujša suša v zadnjem desetletju," je povedala sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo in okolje Tanja Strniša.

Prilagajanje kmetijstva podnebnim spremembam tako ostaja izziv za prihodnost, prvi ukrep proti suši je namakanje, za katero so na ministrstvu v zadnjih petih letih namenili 12 milijonov evrov, ki pa še niso vsi počrpani. V prihodnji shemi bodo do leta 2020 na ministrstvu za namakalne sisteme namenili 24 milijonov evrov. Do zdaj so med drugim obnovili dva velika namakalna sistema na področju Ormoža in Velike Nedelje.

Lani je suša povzročila za 56 milijonov evrov škode, ministrstvo pa je za odpravo posledic namenilo 5,6 milijona evrov. Manjši kmetje bodo sredstva dobili v prihodnjih dneh, večji kmetje in kmetijska podjetja pa bodo nanje morali še počakati, saj mora soglasje za izplačilo dati še Evropska komisija.

Junija in julija je na celotnem območju Slovenije padla manj kot polovica povprečne količine dežja v preteklih 30 letih, je povedala Andreja Sušnik iz Agencije za okolje. Gladine podzemnih voda so še v območju normalnih količin, toda stanje se utegne poslabšati, saj v prihodnjih dneh niso napovedane nove padavine.

Suša je prizadela tudi vinogradnike, predvsem v Podravju in slovenski Istri, zato kmetom na Kmetijsko-gozdarski zbornici svetujejo redčenje grozdov, enako pa velja tudi za pridelke v sadovnjaku. Ob tem je predstavnica KGZS Dušica Majer dejala, da je vreme najbolj prizadelo okolico Krškega, kjer je prejšnji teden pustošilo neurje in nato še topel orkanski veter.

Suha polja pod vročinskim valom