Toča je marsikje povsem uničila ves pridelek in povzročila še dodatno škodo. Foto: Goran Rovan
Toča je marsikje povsem uničila ves pridelek in povzročila še dodatno škodo. Foto: Goran Rovan
Številni vinogradniki bodo letos ostali brez vina. Foto: Goran Rovan
Toča uničila vinograde in sadovnjake

Območje občine Krško je včeraj popoldne zajelo hudo neurje s točo, ki je največ škode povzročilo na kmetijskih površinah. Prizadeta območja je danes obiskala občinska Komisija za oceno škode po elementarnih nesrečah v kmetijstvu in strokovna služba Kmetijsko svetovalne službe Krško. Največjo škodo so po besedah Magdalene Krošelj, višje svetovalke za področje kmetijstva na krški občini, utrpeli zaselki in vasi Libelj, Volovnik, Brezovska gora, Kobile, Selce pri Leskovcu, Senuše, Nemška gora, Vrhulje, Čretež, Golek in Nova gora.

Po prvi oceni komisije je neurje močno prizadelo vinograde in trajne nasade jablan, hrušk, breskev, lokalna koruzišča in vrtnine na prostem. Po prvih predvidevanjih se pri vinogradih pričakuje kar od 30 do 100 odstotkov izpada pridelka, pri trajnih nasadih je škoda podobna, pri vrtninah na prostem pa bo pričakovani izpad 80 odstotkov.

S prvo oceno škode bo občinska komisija seznanila regijsko, ki bo po ogledih na terenu svojo oceno posredovala državni komisiji na ministrstvu za obrambo. Kmetijska svetovalna služba Krško bo v prihodnjih dneh prizadetim lastnikom kmetijskih kultur dajala strokovne nasvete o zaščiti in varstvu rastlin in drugih agrotehničnih ukrepih, ki bi lahko omilili najhujše posledice tokratnega neurja.

Marsikje so vinogradi povsem uničeni, brez listja in grozdov. Podobno je z nasadi breskev, jablan in hrušk. Toča je tokrat spet klestila na območju, kjer je že lani prizadejala precej škode, letošnja bo, tako pravijo poznavalci, še veliko večja. Predvsem pri tistih, ki jim ta pridelava pomeni preživetje. Le redki imajo namreč svoj pridelek ustrezno zavarovan, saj si marsikdo dragih zavarovanj več ne more privoščiti. Poleg tega pa na pomoč države in občine očitno ne morejo več računati, vsaj glede na izkušnje iz preteklih let. Zato nekateri že razmišljajo o sekanju vinogradov ali sadovnjakov.

V Evrosadu, kjer imajo protitočne mreže, so z njimi sicer obvarovali šest hektarjev breskev, jim je pa toča povsem uničila kar 30 hektarjev hrušk. In to ravno letos, ko imajo hruške rekordno ceno in jih ni na trgu. Po lanski pozebi in suši so v Evrosadu po besedah direktorja Boštjana Kozoleta letos pričakovali rekordno letino hrušk, dočakali pa točo, ki ni zajela samo sadovnjakov v Leskovcu pri Krškem, ampak tudi tiste v Stari vasi in Žadovinku.

Za MMC Goran Rovan

Toča uničila vinograde in sadovnjake