V eksploziji je nastalo za 36 milijonov evrov škode. Foto: BoBo
V eksploziji je nastalo za 36 milijonov evrov škode. Foto: BoBo

Kot je zapisano v obvestilu, po mnenju NIJZ-ja in Agencije za okolje RS obstaja verjetnost povezave oziroma možnost zatekanja onesnaževal iz tovarne Melamin prek reke Rinže ali Bilpe v vire pitne vode.

Za porabnike bodo potrebno vodo zagotovili s cisternami. Ob tem so še zapisali, da so vodni viri za Kočevje in okolico zunaj vplivnega območja nesreče v podjetju in je oskrba porabnikov varna.

Gasilci zato približno 1150 prebivalcem vodo dovažajo s cisternami. "Gre za sum, ki ni potrjen, ker rezultatov ni še nobenih, je pa naša obveza, da od časa, ko je NIJZ izdal to priporočilo, obvestimo vse uporabnike, da ne smejo uporabljati vode za pitje, prehrano in osebno higieno," je za Radio Slovenija dejal direktor javnega podjetja Hydrovod Kočevje Antun Gašparac.

Prve analize vode bodo predvidoma znane v torek, je še poročal Radio Slovenija.

Takoj po tragični nesreči v Melaminu, ki je zahtevala šest življenj, je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) po požaru v Melaminu objavil priporočila okoliškim prebivalcem. Med drugim je takrat priporočil, da vrtnine, ki so že primerne za uživanje, na območjih, ki so bila izpostavljena dimu in sajam, zavržejo, ker bi bile lahko onesnažene. Glede uporabe pitne vode so takrat svetovali upoštevanje navodil upravljavca vodovoda.

NIJZ odsvetuje uporabo vode ponekod na Kočevskem