Sredi dneva in popoldne bo predvsem v jugovzhodnih krajih Slovenije velika toplotna obremenitev, opozarja Arso. Foto: BoBo
Sredi dneva in popoldne bo predvsem v jugovzhodnih krajih Slovenije velika toplotna obremenitev, opozarja Arso. Foto: BoBo

Na prvi dan poletja lahko pričakujemo prave poletne temperature, tudi do 34 stopinj Celzija, napoveduje dežurna meteorologinja Urada za meteorologijo Veronika Hladnik Zakotnik. Kot je pojasnila za Radio Slovenija, bo zaradi puščavskega prahu temperatura zraka za kakšno stopinjo nižja, kot bi bila ob povsem modrem nebu.

Agencija RS za okolje je na omrežju X zapisala, da so v ozračju visoke ravni delcev PM10, ki so posledica debele pasti puščavskega peska v ozračju. "Jutri se bo s prehodom vremenske fronte kakovost zraka izboljšala," navajajo.

Navpični prerez plasti puščavskega peska:

Popoldne bo večinoma sončno z občasno koprenasto oblačnostjo. V zahodnih in osrednjih krajih bo zapihal jugozahodnik. Sredi dneva in popoldne bo predvsem v jugovzhodnih krajih velika toplotna obremenitev. Agencija RS za okolje je zato za jugovzhod Slovenije izdala oranžno opozorilo, za preostanek pa rumeno.

Kakšna ploha ali nevihta se popoldan ali zvečer že lahko zgodi v hribovitem svetu. V soboto pa nas bo dosegla hladna fronta, na severu države plohe in nevihte lahko pričakujemo že zjutraj, drugje popoldne in zvečer, je dejala Hladnik Zakotnik. Ob prehodu fronte bo zapihal tudi vzhodni veter, shladilo se bo za nekaj stopinj. V soboto čez dan bo tako od 23 do 29 stopinj Celzija. V nedeljo lahko pričakujemo spremenljivo oblačno vreme in posamezne plohe.

Prihodnji teden bo še vedno pihal vzhodni veter. Nad srednjo Evropo in Alpami bo višinsko jedro hladnega zraka, zato je po besedah Veronike Hladnik Zakotnik napoved za zadaj še nekoliko negotova. Kaže pa na bolj spremenljivo vreme, predvsem s popoldanskimi plohami in nevihtami. "Dnevi ne bodo deževni, a bo vreme nestanovitno. Temperature bodo med 25 in 28 stopinjami Celzija," je še dejala Hladnik Zakotnik.

Vrhunec prvega letošnjega vročinskega vala

Povečan promet z zastoji

Na cestah je pričakovati povečan promet z zastoji, saj je ta konec tedna praznik na Hrvaškem, prav tako se začenjajo počitnice v nekaterih evropskih deželah. Po podatkih prometnoinformacijskega centra je pričakovati gost promet od Avstrije proti osrednji Sloveniji in Hrvaški. Promet bo dodatno povečan zaradi lepe vremenske napovedi.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra v Avstriji danes in v soboto velja prepoved vožnje za tranzitni promet tovornih vozil nad 7,5 tone po avtocesti A10. Pričakovati je večje število tovornih vozil v Sloveniji že v petek dopoldne, bolj polna počivališča pred vikendom in prehodi, opozarjajo.

Ob začetku poletnih počitnic gneča na cestah