Na kolegiju predsednika DZ-ja so kljub nekaterim nasprotovanjem določili izredno sejo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Na kolegiju predsednika DZ-ja so kljub nekaterim nasprotovanjem določili izredno sejo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Franco Juri
Franco Juri: "Seznanjeni smo bili z bližnjico, da bi po nekem hitrem postopku, čudnem postopku s podpisi poslancev glasovali o zakonu, ki navidezno in formalno nastaja v DZ-ju, neformalno pa je sugeriran s strani vlade, ki se za zdaj do tega noče opredeliti." Foto: MMC RTV SLO
Andrej Vizjak
Poslanec SDS-a Andrej Vizjak je ocenil, da je za Slovenijo in slovensko energetiko bolje,da se poroštva podelijo. Foto: MMC RTV SLO
teš 6
Projekt TEŠ 6 je sredi izvedbe, oprema je naročena in tudi delno plačana. Izvajajo se tudidrugi gradbeni posli in dela na samem objektu, zato bi po mnenju poslanca Andreja Vizjaka z ustavitvijo projekta naredili več škode kot koristi. Foto: BoBo
Teš čaka na poroštva
Bitka za državna poroštva TEŠ-u

Sklic izredne seje DZ-ja so na seji kolegija predsednika parlamenta izglasovali poslanci SD-ja, SDS-a, SLS-a in DeSUS-a. Seja bo v sredo ob 15. uri.

Predsednik DZ-ja Ljubo Germič je v razpravi, kjer so nekateri poslanci odločno nasprotovali sklicu izredne seje, poudaril, da so zahtevo za sklic izredne seje dali poslanci, in sicer na podlagi izpolnjenih poslovniških pogojev. "Razprava v prvi obravnavi bo pokazala, kako naprej, saj so bodo poslanci lahko na podlagi argumentov opredelili tudi do odnosa do posledic, ki jih zakon prinaša," je pojasnil.

Zares ostro proti obravnavi zakona v DZ-ju
Poslanec Franco Juri iz Zaresa je ob tem opozoril, da seje ne podpirajo, saj niso bili izpolnjeni postopkovni pogoji. "Ker gre za poroštvo do mednarodne pogodbe, je treba najprej opraviti pogajanja z evropsko banko. Šele po tem, ko so dani vsi elementi za mednaradno pogodbo in ko je ta sprejeta, lahko o tem odločamo," je poudaril in še dodal, da zakon nima pogojev za obravnavo in bi ga morali zavrniti, ne pa dovoliti odločitve, ki bi bila protipravna.

S strankarskim kolegom Pavlom Gantarjem pa sta novinarjem stališče poslanske skupine še dodatno pojasnila. Izredna seja, na kateri naj bi govorili o zakonu o poroštvih za izgradnjo TEŠ-a 6, je v nasprotju s poslovnikom državnega zbora, zakonom o zunanjih zadevah, v nekaterih delih pa je v nasprotuju tudi z ustavo, so prepričani v Zaresu.

Za obravnavo zakona v DZ-ju bi se najprej morala začeti pogajanja z evropsko investicijsko banko, po potrditvi pogajalskih izhodišč na odboru za zunanjo politiko bi lahko poroštveno pogodbo sklenili in šele na koncu bi to pogodbo potrdili z zakonom, je zatrdil Juri.

"Seznanjeni smo bili z bližnjico, da bi po nekem hitrem postopku, čudnem postopku s podpisi poslancev glasovali o zakonu, ki navidezno in formalno nastaja v DZ-ju, neformalno pa je sugeriran s strani z vlade, ki se za zdaj do tega noče opredeliti," je povedal Franco Juri in dodal, "če bo vlada upoštevala zakonitost in opisane postopke, to staliče no bo moglo biti drugačno kot negativno."

Ministrstvo za gospodarstvo je po Gantarjevem mnenju imelo premalo časa od pripravo in izpeljavo vseh postopkov od priprave naložbenega načrta o poroštvih TEŠ-u. Če bi bil predlagani zakon sprejet in so pogajanja o poroštvu drugačna od zakona, "se sploh ne ve kaj velja" opozarja Gantar. "Lahko se zgodi, da bomo imeli zakon o poroštvu, ne bomo pa imeli sklenjenih pogajanj o poroštveni pogodbi med vlado in investicijsko banko, kar bi za posledico lahko imelo odškodninsko tožbo Termoelektrarne Šoštanj do države, ker je obljubila nekaj, česar pri poroštvenih pogajanjih ni izpogajala."

"Koalicija 60+ krši vse predpise"
Predsednik Zaresa Gregor Golobič pa se je odzval tudi na besede Andreja Vizjaka. "Poslanec Vizjak torej z etiketo "politizacija" označuje prizadevanja za to, da bi vlada, državni zbor in slovenska javnost pridobili nujne informacije o stroških tega gigantskega projekta, ki v praksi najočitneje demonstrira, kaj pomeni ugrabitev države".
Prepričan je, da se "moč energetskega lobija, ki se mu je uprla edino stranka Zares in ki obvladuje tako največjo vladno kot opozicijsko stranko, SD in SDS, te dni manifestira skozi surovo uveljavljanje zakona o poroštvu države za TEŠ 6, pri čemer ta koalicija 60+ brez zadržkov krši vse predpise."
Vizjaku očita še odprto pismo predsedniku vlade Borutu Pahorju leta 2009, ko je protestiral proti "brezglavemu vztrajanju ozke skupine vodilnih v TEŠ in PV, ki želijo na račun vse slovenske energetike zgraditi 1,13 milijarde vreden 600MW blok 6 pri TEŠ." "Danes, ko je vrednost narasla na najmanj 1,4 milijarde evrov, projekt ponovno podpira, kar kaže na moč (finančno, politično in medijsko) omenjenega energetskega lobija oziroma njegovo poenotenje," očitke pojasnjuje Golobič.

Izredni seji nasprotovali tudi v SNS-u
Izredni seji je prav tako nasprotoval Bogdan Barovič iz SNS-a. Prepričan je, da če je vlada ves čas vodila postopek o termoelektrarni Šoštanj, je to tekoči posel in ga mora speljati do konca. "Hiteti z izrednimi sejami ne gre, zato nasprotujemo sklicu izredne seje in ne vem kakšnemu izsiljevanju."

Germič je povedal, da bodo svoje argumente poslanci lahko predstavili na prvi obravnavi imeli pa bodo tudi možnost, da zakon zavrnejo.

Da časa za ustavitev projekta ali zamrznitev ni več, pa je v predstavitvi razlogov za sopodpis poslancev poslanske skupine SDS pojasnil Andrej Vizjak. "Zavedati se moramo, da je projekt sredi izvedbe, da je oprema naročena delno plačana. Da se izvajajo tudi drugi gradbeni posli in dela na samem objektu," je poudaril. Če bi projekt ustavili bi po besedah Vizjaka ob tem bi nastala bistveno večja škoda, kot pa si lahko nasprotniki temu projektu, sploh lahko predstavljajo.


Spomnil je tudi, da je bilo konec leta 2008 možno, da bi o tem projektu ponovno premislili. Takrat namreč, po njegovem, še nismo tako globoko
zabredli v ta projekt, da ga ne bi bilo mogoče ustaviti. Na to je kot poslanec opozoril tudi predsednika vlade.
"Večinsko mnenje vseh na strateškem svetu za energetiko je bilo takšno, da se prioritetno spravi pod streho nacionali energetski program in kot del tega programa tudi ta projekt," je pojasnil.


Meni še, da bo projekt na izredni seji v sredo dobil najmanj dvotretjinsko podporo.


Predsednik DZ-ja obveščen o vloženem poročilu o brezplačnikih
Na seji kolegija je Juri opozoril tudi na domnevno vloženo zahtevo za izredno sejo, ki naj bi jo vložila predsednica preiskovalne komisije Melita Župevc, glede poročila komisije o brezplačnikih. Predlagal je, da se že danes opredelijo do tega predloga. Germič pa je dejal, da je bil obveščen zgolj o vloženem poročilu "zahteva za izredo sejo pa še ni vložena".

Ob tem je Samo Bevk iz SD-ja pojasnil, da bo poslanska skupina SD še danes vložila zahtevo "in se bodo s tem problemom soočili v nadaljevanju".

V razmislek poslancem je Germič še povedal, da bi rad omogočil korektno delo, da preberejo gradivo in se pripravijo na sejo. "Če bomo širili izredno sejo, se postavlja vprašanje, kako to narediti," je sklenil.

Teš čaka na poroštva
Bitka za državna poroštva TEŠ-u