Vlada je na delovnem posvetu skušala določiti, kaj točno so tekoči posli. Foto: MMC RTV SLO
Vlada je na delovnem posvetu skušala določiti, kaj točno so tekoči posli. Foto: MMC RTV SLO

Vlada mora po izglasovani nezaupnici do imenovanja nove vlade opravljati tekoče posle, a v javnosti in stroki ni povsem enotnih mnenj, kaj lahko v tem času počne in česa ne. na delovnem posvetu so se zato dogovorili, da bodo obravnavali tudi najpomembnejše stvari, ki sicer niso tekoči posli, pa so po njihovem mnenju še vseeno potrebni.

Interventni zakon da, TEŠ 6 ne
Generalna sekretarka vlade, ki opravlja tekoče posle, Helena Kamnar je pred začetkom posveta zatrdila, da se vlada zaveda, kaj so tekoči posli. Rebalans proračuna za 2012, odločanje o poroštvu za izgradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj in dokapitalizaciji NLB tako po njenih besedah niso tekoči posli. Lahko pa vlada o njih odloča, če oceni, da bi brez take odločitve lahko nastala škoda državi, je poudarila.

In tako so se nato tudi dogovorili. Po posvetu je namreč Kamnarjeva dejala, da ne bodo predlagali rabalansa za leto 2012 oziroma sprememb proračuna za prihodnje leto, bodo pa predlagali interventni zakon, ki bi si se sicer nanašal na rebalans 2012. Ta zakon je po njenih besedah v bistvu podaljšanje roka interventega zakona za leto 2011, in se bo torej izvajal še prihodnje leto.

Nekatere socialni ukrepi "čakajo na boljše čase"
Predlagali bodo tudi sprejem zakona o javnih financah, čeprav presega tekoče posle. Menijo namreč, da je nujno sprejeti spremembe in dopolnitve obstoječega zakona, in sicer bi posegli na področje plač, da se ne bodo več zviševale, zamrznili napredovanja, omejili nekatere socialne transferje in nekatere druge socialne pravice, "ki so prestavljene na boljše čase."

Več bo znano v četrtek po seji vlade, ko ga bodo podrobno obravnavali. Je pa Kamnarjeva zatrdila, da bi brez teh sprememb prihodnje leto prišlo do dodatnega povišanja proračunskih odhodkov v višini 220 milijonov evrov.

Ne bodo pa sprejemali zakona o poroštvu projektu TEŠ 6. Kamnarjeva je napovedala le, da bo vlada podala mnenje, če bodo tak zakon vložili sami poslanci, kar so nekateri že omenjali.

Vlada novih zakonskih projektov ne more sprejeti
Jasno pa je, da se vlada o nadgradnji zdravstvenega sistema in reformi trga dela ne bo več pogovarjala in so ti projekti do nadaljnjega ustavljeni. Minister za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan pa je pred začetkom posveta ocenil, da z njegovega področja med tekoče posle sodijo pogajanja z EU za 1,5 milijarde evrov. Omenil je tudi ribiška pogajanja, ki so še odprta. Drugi ministri izjave pred začetkom posveta niso želeli dajati.

Vladna služba za zakonodajo oz. njena direktorica Ksenija Mihovar Globokar je sicer prejšnji teden pripravila dokument s pojasnili, kaj sme vlada po njenem mnenju početi in česa ne. Kot je zapisano v mnenju, vlada v tem času ne more sprejemati novih zakonskih projektov in jih posredovati državnemu zboru v nadaljnji zakonodajni postopek. Mora pa vlada, ki opravlja tekoče posle, storiti vse, kar je nujno potrebno, da se odvrnejo nepopravljive ali težko popravljive posledice za delovanje države.