Ekološka patrulja AAG – Zelenci september 2022. Foto: Alpe Adria Green
Ekološka patrulja AAG – Zelenci september 2022. Foto: Alpe Adria Green

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green je na poziv prebivalcev oktobra izvedla ekološko patruljo na območju naravnega rezervata Zelenci.

Kot je za STA povedal Metod Rogelj s kranjske območne enote Zavoda RS za varstvo narave, tako nizkega vodostaja v Zelencih po 25 letih opazovanj ne pomni. "Nihanje gladine vode je sicer običajno, najnižje gladine so bile v letih 2003 in 2004, a pretok vode je bil kontinuiran, le gladina jezera je bila nižja za dober meter," je pojasnil.

Velika večina vode v Zelence prihaja iz Planice oziroma doline Tamar, gre za prodno in morensko geološko podlago, z veliko zmogljivostjo akumuliranja vode. Glede na to, da so bile pred letošnjo sušo močnejše in dolgotrajnejše padavine lani jeseni, so verjetno zaloge vode v tej akumulaciji pošle, Zelenci pa so ostali brez vode, ugotavlja Rogelj.

Kot pojasnjuje, se ob novih padavinah najprej polni podlaga na mestu padavin, nato se bodo polnili tudi Zelenci in na koncu vsi vodni sistemi dolvodno proti Ljubljanskemu polju. "Polnjenje bo odvisno od količine padavin, a vse skupaj lahko traja do konca pomladi, ko bo tudi tajanje snega prispevalo k napajanju. Ker bodo Zelenci prej na vrsti, bodo seveda napolnjeni z vodo prej. A kot rečeno, odvisno od količine padavin."

Rogelj upa, da je letošnje stanje Zelencev enkraten ali vsaj zelo redek dogodek. Skrbijo pa ga pogostejše ekstremne vremenske situacije, katerih vzrok so podnebne spremembe. Kot je opozoril, se že sicer takšni ekosistemi zaraščajo, sušna obdobja pa zaraščanje dodatno pospešujejo. Ob hitrejših spremembah se živali ne morejo prilagoditi in ob spreminjanju močvirnih habitatov jih običajno nadomestijo manj ogrožene in manj redke, torej bolj splošno razširjene vrste.

Zelenci v svoji običajni različici. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Zelenci v svoji običajni različici. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

Alpe Adria Green: Kriva je suša, pa tudi polnjenje bazena na smučišču in polivanje skakalnice

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green ocenjuje, da vzrok za stanje Zelencev, ki so po njenem mnenju na pragu ekološke katastrofe, ni le suša, temveč tudi polnjenje vodnega bazena na smučišču v Podkorenu v času suše in polivanje umetne mase na skakalnici v Planici. Glede zadnjega so v organizaciji opozorili tudi na morebitno izločanje mikrodelcev plastike in onesnaževanje povirja Zelencev.

O problematiki na območju naravnega rezervata Zelenci je Alpe Adria Green obvestila ministrstvo za okolje in prostor, kjer se strinjajo, da je bilo stanje vode v Zelencih letos skrb vzbujajoče. V povezavi s tem, da je domneven vzrok upada in slabšanja kakovosti vode prevelik odvzem vode v zaledju povirja, še zlasti v času letošnje suše, pa so na ministrstvu pojasnili, da poteka javno naročilo za izvedbo analize kakovosti vode v Zelencih.

"Direkcijo RS za vode smo zaprosili za mnenje glede mogoče povezave med nizkim vodostajem in izdanimi vodnimi dovoljenji za rabo vode v zaledju povirja, posebej v povezavi z letošnjo sušo. Inšpektorat za okolje in prostor smo pozvali, naj v program dela za leto 2023 vključi nadzor nad rabo vode ter skladnostjo dejanske porabe vode v zaledju povirja z izdanimi vodnimi dovoljenji," odgovor ministrstva navaja Alpe Adria Green.