Razprodaja kakovostnega mesa razburja

Mlado goveje meso in prekmurski piščanec z oznako "Izbrana kakovost Slovenije", ki zagotavlja, da gre za bolj kakovostna živila, pridelana in predelana v Sloveniji, se v trgovinah Tuš in Spar prodaja v okviru aktualnih akcij po zelo nizkih cenah, v Tušu je cena znižana celo za petdeset odstotkov. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek ima nad tovrstnimi ponudbami pomisleke. "S tem dajemo vendarle potrošnikom napačen signal, da je najkakovostnejša hrana, pridelana v Republiki Sloveniji, res lahko pridelana po tako nizkih cenah, kot so v tem trenutku," je dejal minister Jože Podgoršek.

Kmetje se sprašujejo, kako je mogoče, da se najboljše meso prodaja pod ceno. Na kmetijsko-gozdarski zbornici ob tem opozarjajo, da so rejci za tovrstne akcije premalo plačani. "Če je trgovec pošteno plačal meso, pa naj ga potrošniku kar podari," je oster predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice Roman Žveglič. "Težko bomo izgradili blagovno znamko Izbrana kakovost Slovenije, če bo na koncu tako nizka odkupna cena. To pomeni, da dolgoročno tudi kmet ne bo dobil pošteno plačanega svojega dela in seveda ne bo mogel preživeti," je cene komentiral Žveglič

Kmetje se sprašujejo, kako je mogoče, da se najboljše meso prodaja pod ceno. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Kmetje se sprašujejo, kako je mogoče, da se najboljše meso prodaja pod ceno. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Trgovca zatrjujeta, da znižanje ne vpliva na odkupno ceno

Tuš je v odgovoru za Televizijo Slovenija zatrdil, da je bil njihov namen pocenitve, "olajšati potrošniku splošne podražitve, ponujena cena pa da je rezultat njihove odločitve in da ne spreminja njihovih odnosov z dobavitelji".

Iz Spara pa so sporočili, da "je cena znižana na njihov račun in ne vpliva na odkupno ceno", ter da "vse dobavitelje z oznako 'Izbrana kakovost', preverjajo". Žveglič ob tem poudarja, da se izdelki izbrane kakovosti v drugih državah ne cenijo. "Kajti ne nazadnje, tudi Mercedes nima nikoli za petdeset odstotkov svoje cene avtomobilov," je dejal.

Kakšne kakovosti je torej meso v akciji? Minister Podgoršek pravi, da je o tem še prenagljeno govoriti, a uprava za varno hrano spremlja dogajanja.