Danilo Türk in Janez Janša. Foto: BoBo
Danilo Türk in Janez Janša. Foto: BoBo
Janša Janez  Janković Zoran
Predsednik vlade Janez Janša je povedal, da je bilo na sestanku tudi nekaj dobre volje.
Posvet
Rokovanje, ki ne kaže na prejšnje kratke stike. Foto: BoBo
Posvet
Vsi za isto mizo. Foto: BoBo

V predsedniški palači so se na približno dveurnem sestanku na pobudo aktualnega predsednika republike Danila Türka sešli predstavniki Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije, ki je zbral podpise za referendumsko pobudo glede zakona o t. i. slabi banki, predsedniška kandidata Milan Zver in Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša ter Zoran Janković kot predsednik Pozitivne Slovenije, ki je vložila zahtevo za referendum o državnem holdingu.

"Pogovarjali smo se o situaciji v zvezi s predvidenimi referendumi. Izrazili smo željo, da v naslednjih dneh naredimo vse, kar je mogoče, da se referendumom izognemo, in da bi skušali najti tak dogovor, ki bi to omogočil," je po sestanku povedal predsednik Türk.

Pojasnil je, da so se dogovorili, da bi začenši s ponedeljkom opravili še en krog posvetovanj. "Imam določeno upanje, da bi na tak način dosegli napredek," je dodal Türk in pojasnil, da v tem trenutku ni mogoče govoriti o končnem rezultatu.

Zapleti pred sestankom
Pred srečanjem je sicer nastal zaplet, saj je predsednik Türk premierja Janšo na pogovor povabil že pred dnevi, ta pa je sporočil, da bi se rad sešel z vsemi predsedniškimi kandidati. Türk je nato izpostavil, da so za reševanje situacije poklicani dejanski nosilci odgovornih funkcij.

Potem ko se je predsednik republike Danilo Türk že sešel s predsednikom parlamenta Gregorjem Virantom in z njim govoril o o mogočih poteh naprej iz krize, je podoben sestanek predlagal tudi predsedniku vlade Janezu Janši, ko bi se ta vrnil iz tujine.

A Janša je menil, da bi bil učinek večji, če za skupno mizo sedejo vsi kandidati na nedeljskih volitvah, torej tudi Borut Pahor in Milan Zver. Zato je zdaj sam predsedniške kandidate povabil na posvet, saj po njegovem mnenju lahko močno vplivajo na slovensko javnost in ravnanje politike.

Predsednik države pa mu je odgovoril, da če bi v takem pogovoru moral sodelovati še kdo, so to po njegovem mnenju predsednik državnega zbora in predstavniki pobudnikov referendumov. " Ocenjujem, da povezovanje teh naporov z volitvami predsednika republike ni primerno. Probleme je treba reševati zdaj in za to reševanje so poklicani sedanji nosilci odgovornih funkcij v državi," je Türk zapisal v sporočilu Janši.

Na pogovor je Türk zato povabil še predsednika DZ-ja Gregorja Viranta, predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, predsednika Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije Tomaža Kumra in, kot je predlagal Janša, oba predsedniška kandidata Pahorja in Zvera.

Zaskrbljenost EU-ja in govor o povezovanju
Janša je sicer kot razlog za sklic sestanka zapisal dve stvari. Evropska komisija je v sredo napovedala poglabljanje recesije v Sloveniji, voditelji EU-ja pa so zaskrbljeni zaradi vedno novih blokad pri uveljavljanju nujnih protikriznih ukrepov.

Drugi razlog pa premier vidi predvsem v nastopih predsedniških kandidatov, v katerih vsi trije poudarjajo nujnost sodelovanja pri premagovanju težav. Enotno sporočilo vseh kandidatov bi bilo tako dobrodošla pomoč pri konsolidaciji nastalega položaja.

Naj se vrh politike znova sestane?
Z njimi bi se rad posvetoval tudi o tem, ali je smiselno v kratkem sklicati vnovičen posvet predsednikov vseh parlamentarnih strank. "Zadnji neuspeli julijski sestanek, ko je opozicija javno zavrnila vse predloge, je zgolj prispeval k drastičnemu padcu bonitetnih ocen države takoj v naslednjem tednu," dodaja Janša.

Zadovoljen tudi Janša
"Na tem srečanju je bilo izražene nekaj dobre volje, da se odpravijo blokade, ki grozijo dvema ključnima protikriznima ukrepoma. Upam, da bo ta dobra volja ostala in se bo manifestirala tudi na usklajevalnih sestankih," je po sestanku povedal Janša.

"Poudarjam, da časa, ki ga imamo, ni na pretek. Ura neusmiljeno teče. Kljub temu pa je za tiste, ki so pripravljeni delati za blaginjo države časa, vseeno dovolj," je še razložil Janša. Po njegovih besedah so pri obeh spornih predlogih upoštevali številne predloge opozicije in vlada tudi nima nič proti, če v obliki nadzora sodelujejo tudi predstavniki socialnih partnerjev in opozicije.