Dialog in reforme so pot, se strinjajo kandidati za predsedniški stol. Foto: MMC RTV SLO
Dialog in reforme so pot, se strinjajo kandidati za predsedniški stol. Foto: MMC RTV SLO
Kriza v državi, a rešljiva, pravijo kandidati

Milan Zver, ki ga podpirata SDS in Nova Slovenija, ocenjuje, da so slovenske javne finance v hujših težavah, kot si marsikdo sploh želi priznati, a se po njegovem mnenju še vedno lahko sami izkopljemo iz težav. Rešitev so seveda reforme, je prepričan Zver.

"Vsekakor so najboljše rešitve tiste, ki so usklajene s socialnimi partnerji. Ampak te reforme moramo sprejeti. Jaz upam, da se tega zavedajo tudi socialni akterji - ne samo pokojninska reforma, ne samo reforma trga dela, ampak še vrsta reform nas čaka v naslednjih tednih, ki jih moramo na vsak način sprejeti, če ne želimo, da država pade v bankrot," je prepričan Zver.
Koliko je zares ura?
Borut Pahor
sicer meni, da v tem trenutku ni nevarnosti, da bi Slovenija zaprosila za tujo finančno pomoč. A le pod pogojem, da v naši državi dosežemo politični in socialni dogovor.
"Mislim, da je čas pet do dvanajstih. Mislim, da ni razlogov za to, da bi prehitro obupali. Pogoj za to, da gledamo z optimizmom v prihodnost, je pisni dogovor političnih strank o tem, katere so prioritetne reforme, ki jih bomo potem skupaj sooblikovali in socialnim partnerjem dali možnost dodatnega amandmiranja. Drugo je, da se o teh prioritetnih reformah ne spodbuja ali odpira referendumskih pobud in da se koalicija in opozicija ne ogrevata glede čustvene razlage polpretekle zgodovine."

Trenutni predsednik države Danilo Türk se do stanja v državni blagajni ne želi opredeljevati. "To je vprašanje za predsednika vlade. Ampak včerajšnji pogovor socialnih partnerjev je del socialnega dialoga in jaz bi želel, da se ta socialni dialog nadaljuje konstruktivno in uspešno," odgovarja Türk.

Kriza v državi, a rešljiva, pravijo kandidati