Borut Pahor ima po mnenju podpornikov sposobnosti povezovanje slovenske politike. Foto: BoBo
Borut Pahor ima po mnenju podpornikov sposobnosti povezovanje slovenske politike. Foto: BoBo

Gre za začetek drugačnega pogleda na stvari, politike, ki bo priznala legitimne razlike, toda gradila bo na tistem, kar nam je skupno, ne glede na to, če se v nekaterih stališčih razlikujemo. Danes potrebujemo skupne korake, da pridemo naprej.

Nataša Kovač, bodoča generalna sekretarka v uradu predsednika republike
Volitve 2012
Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je menil, da so ljudje izvolili politika, ki povezuje vse politične pole. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Pahorjevi strankarski kolegi in sodelavci v volilni kampanji kot tudi podporniki iz drugih strank so po razglasitvi njegove zmage na predsedniških volitvah skoraj soglasno pritrjevali, da gre za politika, ki je sposoben povezovati vse politične pole, kar Slovenija po njihovem mnenju trenutno najbolj potrebuje za izhod kriznega položaja. Vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Janko Veber je po objavi izidov vzporednih volitev, ki so kazali na premočno zmago Boruta Pahorja, dejal, da je Pahor ves čas kampanje kazal, da si izjemno želi postati predsednik republike. "Izkušnje, ki si jih je nabral v vseh svojih dosedanjih vlogah, so danes ključne, da lahko pomaga Sloveniji v trenutku, ko je treba sprejemati pomembne gospodarske in politične odločitve," je povedal Veber in dodal, da so ljudje želeli politika, ki povezuje tako levico kot desnico ter tudi srednji pol. "V teh časih ni dovolj prostora za neke ozke interese in Borut je dobil zaupanje v visokem odstotku, kar pomaga tudi Socialnim demokratom," je še dodal Veber.

Zmaga sredinske politike
Predsednik državnega zbora Gregor Virant, njegova stranka Državljanska lista je Pahorja podprla kot predsedniškega kandidata, je povedal, da je zmaga Boruta Pahorja zmaga sredinske, sodelovalne in konstruktivne politike, za katero se zavzema tudi Državljanska lista. "Zato sem zelo vesel te njegove zmage," je povedal Virant.

"Poslanci in poslanke so morda dojeli sporočilo vse teh protestov in shodov, ki sporočajo neko splošno nezadovoljstvo s politiko in s stanjem pravne države in nad tem se moramo vsi politiki zamisliti. Zmaga Boruta Pahorja pa odpira neko novo poglavje in neko novo upanje v Sloveniji," je opozoril Virant in dejal, da bo Borut Pahor lahko deloval povezovalno, vendar predsednik republike nima neke čarobne paličice, da bi rešil vse spore in spopade med "gospodoma Janšo in Jankovićem".

"Predsednik republike pa ima močna formalna pooblastila in zelo veliko moralno avtoriteto. Z moralno avtoriteto bo lahko od vseh političnih akterjev zahteval, da se sedejo za mizo in začno iskati rešitve in da se začno pogovarjati in sodelovati. Njegova zmaga bo pripomogla k razelektritvi v Sloveniji. Za pomiritev v Sloveniji pa so odgovorni vsi politiki," je še povedal Virant.

Minister za pravosodje Senko Pličanič, ki je prav tako prišel v volilni štab Boruta Pahorja, je njegovo zmago na predsedniških volitvah ocenil kot velik dosežek, vendar je zdaj čas, da vse to, kar je Borut Pahor napovedoval v volilni kampanji, tudi uresničimo. "Da stopimo skupaj in ustvarimo novo Slovenijo, ki bo temeljila na drugačnih temeljih kot danes. Borut Pahor ima potenciale, ki jih Slovenija potrebuje v tem trenutku, da gremo naprej. Edini način, da se spravimo iz sedanje situacije, je dogovor vseh političnih akterjev. Borut Pahor ima potencial, da vse te sile poveže in pomaga do tega dogovora," je dejal Pličanič.

Celotna ekipa je verjela v nekaj dobrega
Pahorjeva tesna sodelavka Nataša Kovač, ki bo, kot je v enem izmed soočenj razkril novoizvoljeni predsednik republike, prevzela mesto generalne sekretarke v uradu predsednika republike, je povedala, da je celotna ekipa verjela v nekaj dobrega in da je to na koncu poplačano z dobrim rezultatom. "Gre za začetek drugačnega pogleda na stvari, politike, ki bo priznala legitimne razlike, toda gradila bo na tistem, kar nam je skupno, ne glede nato, če se v nekaterih stališčih razlikujemo. Danes potrebujemo skupne korake, da pridemo naprej," je dejala Kovačeva

"Kampanja je bila sama po sebi drugačna, sproti smo pregledovali stvari in ugotavljali, kaj delamo dobro in kaj narobe. Bila je tudi naporna, vendar lepa, polna vtisov in stikov z ljudmi, ki so nam dali veliko energije. Vedno smo govorili, da ni važen rezultat, temveč da je to, kar delamo, že samo po sebi dobro. Zmago nam je prinesel Borut Pahor, ki je imel izjemno vizijo in iskreno idejo, v katero smo verjeli vsi, ki smo delali z njim. Idejo in vizijo so ljudje sprejeli, ker so ju čutili kot tisto, ki je v tem trenutku najbolj potrebna. Borut Pahor je to vizijo ljudem približal na poseben in drugačen način. Zato je bila ta kombinacija zmagovita," je zmagovalno formulo razkrila prihodnja Pahorjeva generalna sekretarka.

"Borut Pahor ima izjemne izkušnje v zunanji politiki, je politik z dolgim stažem, ki ga poznajo v Evropski uniji in v tujini ima zelo veliko prijateljev. To je pokazala tudi kampanja s podporo tujih nekdanjih in sedanjih voditeljev držav. Zagotovo bo to pomagalo," pa je Boruta Pahorja ocenila evropska poslanska iz vrst SD-ja Tanja Fajon. "Prav tako mu je v zadnjih tednih uspelo dokazati, da mu lahko uspe in da lahko spravi politiko za skupno mizo. To nam kažejo tudi ljudje, ki pozivajo k temu in sporočajo, da so nezadovoljni s trenutnimi razmerami v državi," je še dodala Fajonova.

Gre za začetek drugačnega pogleda na stvari, politike, ki bo priznala legitimne razlike, toda gradila bo na tistem, kar nam je skupno, ne glede na to, če se v nekaterih stališčih razlikujemo. Danes potrebujemo skupne korake, da pridemo naprej.

Nataša Kovač, bodoča generalna sekretarka v uradu predsednika republike