Bo izjava Janše še podžgala napeto predvolilno ozračje? Foto: RTV SLO
Bo izjava Janše še podžgala napeto predvolilno ozračje? Foto: RTV SLO
Danilo Türk
Danilo Türk je poudaril, da svoje vloge med osamosvojitvijo ne želi napihovati. Foto: RTV SLO

Nima problemov niti s preteklostjo niti s prihodnostjo.

Janša o Peterletu
Bitka se je razplamtela
Türk zavrača obtožbe

Premier Janša je podvomil o vlogi Danila Türka med osamosvojitvenim procesom, čemur se je Türk postavil zoper s trditvijo, da je v tem času veliko tvegal.

Premier Janez Janša je namreč ob predčasni oddaji glasu na volišču spet podprl Lojzeta Peterleta in dejal, da je Danilo Türk kredibilen kandidat, a da mu manjkata dve lastnosti. Glede Peterleta namreč misli, da je edini, ki je resno zastavil svoj program za prihodnost in ki tudi ve, kaj pomeni zastopati slovensko državo, ker je bil predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade v času, ko je država nastajala.

Peterle je namreč Türka obtožil, da je zastopal Jugoslavijo, medtem ko so drugi "nosili glave v torbah", Janša pa je glede tega dejal, da sam ljudi ne deli na osamosvojitelje in neosamosvojitelje. "Popolnoma jasno pa je, da je bila vloga Peterleta v času osamosvojitvene vojne in demokratizacije Slovenije bistveno večja, in o tem najbrž ni treba zdaj na veliko razpravljati. Ve se, kdo je kje bil in koliko je tvegal," je pojasnil premier.

MZZ je le odgovoril
Postavil se je tudi v bran MZZ-ja, saj pravi, da se to ni vpletlo v volilno kampanjo in da se je le odzvalo na izjavo enega izmed kandidatov, ki je dejal, da je leta 1991 zastopal Slovenijo. "To je mogoče res, vendar je očitno zastopal tudi Jugoslavijo, in postavlja se vprašanje, kaj je bila njegova dejanska vloga," še dodaja Janša.

Javnomenjske raziskave kot manipulacija
Janša je prepričan, da izid volitev ne bo takšen, kot ga napovedujejo javnomnenjske raziskave. To je podkrepil z izjavo, da so te v prvem krogu napovedovale zanesljivo zmago Peterleta, zdaj pa kar naenkrat, da bo zanesljivo izgubil. Dodaja še, da je to posebna manipulacija slovenskega prostora, ki pa se je dogajala že pred zadnjimi državnozborskimi volitvami.

Centri moči sprožali teme
Janša je že po prvem krogu tudi dejal, da so v zadnjih nekaj tednih različni vplivni centri iz ozadij sprožili teme, ki naj bi vplivale na izid. Med temi naj bi bile novinarska peticija, razveljavitev obsodbe škofu Rožmanu ter sprevračanje njegove izjave in izjave ministra Vizjaka o vzrokih za inflacijo.

Türk: Bil sem žrtev pritiskov
Danilo Türk na premierjeve trditve o njegovi vlogi med osamosvojitvijo odgovarja, da je bil v tem času izpostavljen mnogim pritiskom. Tako naj bi bil v Ženevi tudi žrtev zasledovanja služb nekdanje države, saj se je vedelo, da dela za Slovenijo. Dodaja pa, da svoje vloge pri tem nikoli ni želel pretirano poudarjati.

Seveda pa je bil v tem času še državljan Jugoslavije, saj druge države tedaj še ni bilo, obenem pa to ne pomeni, da je bil tudi njen predstavnik, še pravi Türk. Strinja pa se tudi z izjavo Janeza Janše, da je čas, da se nehamo deliti na osamosvojitelje in neosamosvojitelje. Tudi svojo kampanjo ima za bistveno združevalno.

Na vprašanje MMC-ja, kako komentira Janševe izjave o manipulativnosti javnomnenjskih anket, je povedal, da sledi svojemu načrtu že od začetka in se ne ozira ne na različne izjave ne na javnomnenjske raziskave.

SD: Gre za blatenje uglednega diplomata
Trditve ministrstva za zunanje zadeve sta komentirala tudi poslanca SD Samo Bevk in Aurelio Juri. Na ministra Rupla sta se ob tem obrnila z vprašanjem, ali ima za primerno, da se državni organ neposredno vmešava v volilno kampanjo za predsednika države. Še več, od ministra zahtevata tudi vpogled v vso dokumentacijo, ki je bila po njunem mnenju zlorabljena za diskreditacijo Türka.

Ste bili na soočenju? Na predvolilnem shodu? Imate mnenje? Video? Fotografijo? Splet je vaš.

M. K./E. S.

Nima problemov niti s preteklostjo niti s prihodnostjo.

Janša o Peterletu
Bitka se je razplamtela
Türk zavrača obtožbe