Foto:
Foto:
Lojze Peterle, Danilo Türk
V drugem krogu bosta morala oba kandidata jasneje izraziti svoja stališča Foto: EPA

Oba kandidata bosta namreč prisiljena jasneje izraziti svoja stališča. Janša je tudi izpostavil, da so v zadnjih nekaj tednih različni vplivni centri iz ozadij sprožili teme, ki naj bi vplivale na izid. Med temi naj bi bile novinarska peticija, razveljavitev obsodbe škofu Rožmanu ter sprevračanje njegove izjave in izjave ministra Vizjaka o vzrokih za inflacijo.

Po njegovem je pri predsedniškem kandidatu najpomembnejše to, kako je povezan
z nastajanjem države in demokracije v Sloveniji ter koliko je storil za državo prostovoljno, pri čemer ima po njegovem prepričanju Peterle "izrazito prednost".

Oba kandidata v drugem krogu z veliko rezerve
Vzroke za nizko volilno udeležbo vidi v predvidljivem izidu, zaradi česar veliko Peterletovih podpornikov ni šlo na volitve, kar mu prinaša veliko rezervo v drugem krogu. Enako pa ima na drugi strani Türk rezervo v Gasparijevih glasovih, saj naj bi stranke, ki so podpirale Gasparija, "enotno, enoglasno, komaj čakajoč podprle drugouvrščenega kandidata", je še dejal premier.

Ne glede na to, kateri izmed kandidatov bo izvoljen, pa Janša meni, da bo Slovenija dobila dejavnega predsednika, ki ima rad tako državo kot njene državljanke in državljane in ki bo korektno sodeloval z drugimi državnimi institucijami, ne da bi kakor koli zlorabil svoja pooblastila.