Gaspari je pred kratkim zavrnil povabilo SD-ja, da z njihovo podporo kandidira za predsednika republike. Foto: RTV SLO
Gaspari je pred kratkim zavrnil povabilo SD-ja, da z njihovo podporo kandidira za predsednika republike. Foto: RTV SLO
Danilo Türk
Bosta SD in LDS nastopila vsak s svojim predsedniškim kandidatom ali se bosta dogovorila o podpori skupnemu? Foto: epa

To je javnosti sporočil dosedanji predsednik LDS-a Jelko Kacin: "Gaspari je jasno povedal, da je voljan vstopiti v to tekmo, da pa ne želi, da bi z njim kdorkoli manipuliral, si ga lastil ali z njim tekmoval."

Tako Kacin kot vodja poslanske skupine LDS-a Jožef Školč, kljub temu da postopek še ni zaključen, menita, da je Gaspari dober kandidat.

Se bodo levosredinske stranke dogovorile o skupnem kandidatu?
V LDS-u so se o možni kandidaturi pogovarjali tudi z Danilom Türkom, ki pa je soglasje za kandidaturo 29. 6. že dal Socialnim demokratom. Sicer pa Kacin meni, da sta tako Türk kot Gaspari dobra kandidata za predsednika republike.

Gasparija so h kandidaturi na predsedniških volitvah s podporo njihove stranke vabili tudi v SD-ju, vendar jo je ta zavrnil. Podporo bi Gaspari sprejel le v primeru, če bi se vnaprej določil seznam skupnih kandidatov s podporo večine strank, ki imajo podobna programska stališča in pogled na razvoj države, kar pa po njegovem še ni doseženo.

Kandidat ne sme biti obremenjen s preteklostjo LDS-a
Kacin je prepričan, da pri kandidaturi za predsednika republike ni pomembno, da je to levosredinska kandidatura, ampak da je verodostojna in da se tudi politične stranke verodostojno in korektno obnašajo do kandidatov, in dodal, da ne želi, da bi bil kandidat, ki bi ga podprla njegova stranka, kontaminiran z njeno preteklostjo.

Kacin meni, da Gasparijeva funkcija v Banki Sloveniji pomeni zagotovilo za uspešnost opravljanja predsedniške, saj nekdo, ki je bil guverner, ve, kaj se spodobi in kaj je potrebno storiti za to, da bi bila država čim bolje predstavljena tako navzven kot navznoter.