Pahor: S Türkom bi Slovenija dobila predsednika, ki bi deloval povezalno in skrbel za to, da se bomo vsi v tej deželi počutili varno. Foto: RTV SLO
Pahor: S Türkom bi Slovenija dobila predsednika, ki bi deloval povezalno in skrbel za to, da se bomo vsi v tej deželi počutili varno. Foto: RTV SLO
Borut Pahor
Pahor meni, da je Türk primeren kandidat. Foto: RTV SLO
SD o kandidatu za predsednika

Socialni demokrati so sicer dobili tudi pismo nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Mitje Gasparija, ki pa je kandidaturo pripravljen sprejeti le, če bi ga podprle vse stranke na levici.

Predsedstvo stranke, ki ima evidentiranih že pet kandidatov za predsednika, sicer še ni reklo zadnje besede. Želi namreč ugotoviti, ali obstaja širše politično soglasje o imenu kandidata.

Predsednik SD-ja Pahor poudarja, da morajo stranke, ki pripadajo "sorodnemu vrednostnemu sistemu", storiti vse, da ne predlagajo več kandidatov, saj bi potem nastala delitev glasov. V kolikor bi za podporo pridobili tudi druge stranke, bi bilo dobro zbrati podpise, da bi imeli kandidata skupine volivcev s podporo teh strank, je pojasnil.

Pahor: Türk izpolnjuje pričakovanja
Borut Pahor sicer meni, da je Türk oseba, ki izpolnjuje vsa njegova pričakovanja in tudi pričakovanja slovenske javnosti. V naslednjih dneh se bo zato skušal srečati z LDS, DeSUS-om in Zares ter ugotoviti, ali Türk uživa zadostno podporo tudi pri njih.

Čeprav se je Türk omenjal že tudi kot predsedniški kandidat desnice, se prvaku SD-ja to ne zdi sporno. To, da je neki kandidat privlačen tako za opozicijske kot koalicijske stranke, namreč razume kot razlog več, da ga ponudijo ljudem.

Profesor na Pravni fakulteti se je, čeprav postopek evidentiranja še ni končan, pripravljen angažirati. Kot je dejal, se Slovenija nahaja "v trenutku, v katerem bo treba nivo političnega življenja dvigniti na nov nivo". Po njegovem mnenju mora Slovenija najti način, v katerem bo v političnem prostoru prevladovalo vključevanje in povezovanje.

SD o kandidatu za predsednika