Danilo Türk bo kot tretji predsednik Slovenije svoj mandat začel na 17. obletnico slovenskega plebiscita. Foto: RTV SLO
Danilo Türk bo kot tretji predsednik Slovenije svoj mandat začel na 17. obletnico slovenskega plebiscita. Foto: RTV SLO
Pristojnosti predsednika

Sedanji predsednik republike Janez Drnovšek bo skladno z zakonom dobil naziv bivši predsednik, ki ima pravico do svoje pisarne, administrativno-tehničnega delavca, svetovalca, voznika in vozila, vendar le takrat, ko opravlja naloge v funkciji bivšega predsednika.

Drnovšku pravica do naziva bivši predsednik
Bivši predsednik je do nastopa nove službe ali upokojitve upravičen tudi do nadomestila plače v višini 80 odstotkov predsedniške plače, vendar najdlje eno leto po prenehanju mandata. Ta pravica se lahko podaljša še za eno leto, do izpolnitve pogojev za upokojitev. Če je pokojnina nižja od 80 odstotkov predsedniške plače, je upravičen do prejemanja razlike.

Milan Kučan, ki se bo preselil iz urada, bo lahko ohranil naziv bivši predsednik republike Slovenije, diplomatski potni list, pravico do udeležbe na državnih proslavah in dostop do arhiva iz obdobja svojega predsedovanja.

Uradni izidi šele po preštetju glasovnic iz tujine
Zmagovalca predsedniških volitev bo uradno mogoče razglasiti šele, ko bodo preštete tudi glasovnice volivcev iz tujine, poslane v Slovenijo po pošti, ki pa izida volitev ne morejo spremeniti.

Po še vedno neuradnem izidu volitev je za Türka v nedeljo volilo skupaj 673.269 volivk in volivcev ali 68,23 odstotka, za Lojzeta Peterleta pa je volilo 313.498 volilnih upravičencev (31,77 odstotka). Volilna udeležba je bila 57,78-odstotna, v prvem krogu pa je bila udeležba 57,67-odstotna.

Pristojnosti predsednika