Vodstvo stranke je Pahorju dalo jasno znamenje, da ji parlamentarne volitve pomenijo več od predsedniških. Foto: EPA
Vodstvo stranke je Pahorju dalo jasno znamenje, da ji parlamentarne volitve pomenijo več od predsedniških. Foto: EPA
Borut Pahor je podaljšal sanje o položaju predsednika države
Rezultati Politbarometra
Pahor ob takšnih napovedih stoji pred težko odločitvijo. Foto: RTV SLO
Pahor naj ostane na čelu SD

Takšno enotno odločitev je 35 članov predsedstva in poslanska skupina sprejelo na klavzuri v Ljubljani, potem ko so pretresli vse prednosti in slabosti morebitnega Pahorjevega vstopa v letošnjo tekmo za predsednika države.

Vodstvo stranke namreč meni, da ima SD s Pahorjem na čelu realne možnosti, da po parlamentarnih volitvah leta 2008 vstopi v vlado. Kljub temu odločitev, ali bo kandidiral, stranka prepušča Pahorju samemu, dokončno odločitev o imenu kandidata, ki bo stranko predstavljal na letošnjih predsedniških volitvah, pa bo znano 29. junija po tajnem glasovanju članov predsedstva.

Odločitev v 14 dneh
Pahor je obljubil, da bo svojo dokončno odločitev sprejel v 14 dneh, potem ko bo opravil še pogovore s strankinimi ljudmi po Sloveniji. Sicer vztraja, da je primeren kandidat tudi za jesenske volitve za predsednika države, a bo kljub temu skušal upoštevati mnenje stranke.

Povedal je, da v tem trenutku ostaja zvest svojemu načelu "nezaletavosti", čeprav se v javnosti pojavlja mnenje, da je zaradi tako pozne odločitve "cincar". "Nič se ne mudi. Za nas ni bistveno, da bo odločitev hitra, temveč, da bo prava," je dejal.

Ob tem ni hotel povedati, kdo bi lahko prevzel njegovo mesto predsednika stranke, če se bo za predsedniško kandidaturo odločil.

Na letošnjih volitvah bi mu kazalo odlično ...
Zadnja raziskava javnega mnenja, Politbarometer, je sicer pokazala, da bi anketiranci na letošnjih predsedniških volitvah največ podpore namenili prav Pahorju (31 odstotkov), medtem ko bi Lojzeta Peterleta, ki je svojo kandidaturo za predsednika najavil že lansko jesen, podprlo 24 odstotkov vprašanih. Na tretje mesto bi se udeležil Zmago Jelinčič z osmimi odstotki. Če bi se v drugi krog uvrstila Pahor in Peterle, bi za prvega glasovalo 51 odstotkov ljudi, za Peterleta pa 32 odstotkov, še ugotavlja Politbarometer.

... stranki leta 2008 pa tudi
Pahorjeva opozicijska stranka Socialni demokrati ima še vedno največ podpore v javnosti, saj jo podpira 20 odstotkov vprašanih, vladajočo Slovensko demokratsko stranko na drugem mestu pa 18 odstotkov.

V SD-ju so poleg Pahorja kot morebitne predsedniške kandidate evidentirali še Danila Türka, Bredo Pečan, Mirana Potrča, Marka Pavliha in Mitja Gasparija.

Za konec napornega dne zabava
Po koncu klavzure je stranka v Mostecu pripravila tradicionalno srečanje. Na njem je Pahor dejal, da bo stranka v alternativnem programu za vodenje vlade obljubila "drugačen vzorec političnega obnašanja, kot ga danes vidimo pri vladajoči koaliciji". SD se ne bo maščeval poražencem volitev, obenem pa bo stranka enkrat za vselej "končala delitev na naše in vaše". Pahor je obljubil tudi življenje v strpni družbi.

SD bo sicer do začetka poletnih počitnic pripravil preambulo alternativnega vladnega programa, v kateri bodo poudarili drugačen vzorec političnega obnašanja, višjo kulturo dialoga in zelo jasne programske usmeritve vlade za nadaljnje štiriletno obdobje.

A. L.

Borut Pahor je podaljšal sanje o položaju predsednika države
Pahor naj ostane na čelu SD