Po Janši irska zavrnitev lizbonske pogodbe za zdaj ne pomeni večje krize. Foto: EPA
Po Janši irska zavrnitev lizbonske pogodbe za zdaj ne pomeni večje krize. Foto: EPA
Janša o usodi EU-ja

Zagotovil je, da zaradi tega z dnevnega reda zasedanja ne bo črtana nobena točka, je pa Evropski parlament že povabil irskega premierja, naj pojasni vzroke za takšen izid. "Verjamem, da se bo proces ratifikacije nadaljeval. Življenje se zaradi negativenga rezultata ni zaustavilo, vendar to, da imamo dobre rešitve za danes, še ne pomeni, da jih imamo tudi v prihodnosti," je med drugim povedal.

Tudi glasovi, ki so odločili v korist zavrnitve lizbonske pogodbe, niso bili glasovi proti EU-ju, je še povedal predsedujoči svetu Evropske unije Janša. To, kar se je zgodilo, za EU ni bilo nič novega, do kakšnega večjega zastoja pa še nikoli ni prišlo, je dodal.

Širitve EU-ja prej kot v enem letu ne bo
Janša je spregovoril tudi o načrtovani širitvi evropske povezave. V zvezi s tem je dejal, da v tem trenutku ni nobene prave kandidatke, ki bi lahko pričakovala, da bo proces pogajanj končala v enem letu ali v letu in pol.

Največje težave: Visoke cene hrane in nafte
Po besedah Janše se v tem trentuku sedemindvajseterica spopada tudi z vrsto drugih težav. Na prvem mestu je svetovna rast cen hrane, ki so v tem letu poskočile za 40 odstotnih točk. Vzrokov za to je veliko, Evropska komisija je že pripravila podlago za analizo, je povedal premier. Najresnejši vzrok je povečanje povpraševanja, saj narašča število svetovnega prebivalstva, standard nekaterih zelo obljudenih držav v razvoju, višje so cene v energetiki, ne smemo pa zanemariti niti vpliva podnebnih sprememb in nekaterih večjih naravnih katastrof.

Unija mora ukrepati
Poleg tega je cena nafte dosegla najvišjo vrednost v zgodovini, za kar je vzrok naraščanje povpraševanja in nezmožnost proizvodnje, da zadosti potrebam, je še dejal premier. Ob ukrepih takojšnjih blažitev zaradi rasti cen bo morala Unija pristopiti tudi k strukturnemu prilagajanju, vzpostavitvi sistema rasti cen hrane po vsej Evropi, s čimer se po Janševih besedah lahko izognemo špekulacijam na trgu.

Janša o usodi EU-ja