Značka s podobo karantanskega panterja na suknjiču Janeza Janše ob obisku Evropske komisije v Sloveniji v začetku januarja. Foto: MMC RTV SLO
Značka s podobo karantanskega panterja na suknjiču Janeza Janše ob obisku Evropske komisije v Sloveniji v začetku januarja. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša in Margot Wallström
Janez Janša s podpredsednico Evropske komisije Margot Wallström. Foto: MMC RTV SLO

V uradu vlade za komuniciranje so pojasnili, da značke nosijo predsedniki vlad oziroma držav članic, ministri in visoki predstavniki namesto klasičnih akreditacij na srečanjih, ki jih gosti predsednik vlade in predsednik Evropskega sveta Janez Janša.

Gre za obe zasedanji Evropskega sveta, srečanje članov vlade s političnim vrhom Evropskega parlamenta in srečanje članov vlade s kolegijem komisarjev Evropske komisije ter še v primeru nekaterih drugih srečanj. Podobo na znački namreč izbere predsedujoča država članica.

Karantanski panter ima pomembno mesto v slovenski zgodovini
Na vprašanje, ali bi značka lahko pomenila provokacijo za Avstrijo, pa so v uradu vlade za komuniciranje pojasnili, da je karantanski panter simbol Karantanije in ima pomembno mesto v slovenski zgodovini. Črni panter je bil sprva grb vojvodine Koroške in obmejne Karantanske krajine iz katere je pozneje nastala vojvodina Štajerska, obe vojvodini pa sta izhajali iz prvotne Karantanije.

Karantanski panter v zgodovini velja tudi za zaščitnika samostojnosti Slovencev, so dodali in zaključili, da ima zaradi zgodovinskega pomena črni panter v karantanskem grbu posebno mesto tudi med grbi evropskih dežel.

M. K./A. M.