Srečanj na ministrski ravni v Sloveniji ne načrtujejo, toliko več pa bo neformalnih izmenjav mnenj in mednarodnih konferenc. Foto: RTV SLO
Srečanj na ministrski ravni v Sloveniji ne načrtujejo, toliko več pa bo neformalnih izmenjav mnenj in mednarodnih konferenc. Foto: RTV SLO
Predsedovanje EU-ju
Posebna pozornost bo med slovenskim predsedovanjem namenjena tudi arhivski dejavnosti. Foto: EPA

Dejavnosti se bodo osrediščile okoli medkulturnega dialoga in oblikovanja evropskega načrta za kulturo za obdobje 2008-2010. Srečanj na ministrski ravni v Sloveniji ne načrtujejo, toliko več pa bo neformalnih izmenjav mnenj in mednarodnih konferenc, pravijo predstavniki ministrstva za kulturo.

Na ministrstvu skrivnostni
V Cankarjevem domu bo 8. januarja velika proslava s predvideno visoko protokolarno udeležbo, ki bo uradno začela leto medkulturnega dialoga. Znano je, da bo dogodek režirala Barbara Hieng Samobor, umetniška vsebina pa za zdaj ostaja skrivnost, saj, kot je junija dejal Simoniti, organizatorji dogodka ne želijo že vnaprej sprožati polemik.

Skladno z letom medkulturnega dialoga, ki članice EU spodbuja, da delujejo v odprtem kulturnem prostoru, na ministrstvu za kulturo pripravljajo številna srečanja, ki naj porajajo živahno izmenjavo mnenj. Medkulturni dialog se ne more vzpostavljati zgolj na ravni socialne komunikacije ali kulturne informacije, menijo na ministrstvu, pomembno vlogo morajo odigrati tudi filozofija, znanost, vera, umetnost, politika in zgodovina.

Medarhivsko sodelovanje
Poleg dogodkov na temo medkulturnega dialoga namerava ministrstvo za kulturo pripraviti tudi druga srečanja, in sicer mednarodni konferenci Kulturna dediščina in turizem (24. in 25. aprila) in Digitalne kulturne vsebine (5. in 6. junij), omeniti pa velja vsaj še srečanje na temo arhivov v obliki sestanka direktorjev nacionalnih arhivov članic EU-ja in držav kandidatk.

Ministri za kulturo članic EU-ja se sestajajo v okviru sveta EU-ja za izobraževanje, mladino in kulturo. Omenjena sestava Sveta EU naj bi se med slovenskim predsedovanjem sešla dvakrat.