Monolit bo spomin na zgodovinsko prvo slovensko predsedovanje EU-ju. Foto: MMC RTV SLO
Monolit bo spomin na zgodovinsko prvo slovensko predsedovanje EU-ju. Foto: MMC RTV SLO
Janez Lenarčič
Lenarčič je opozoril, da zavrnitev pogodbe na Irskem nima neposredne povezave s slovenskim predsedovanjem. Foto: MMC RTV SLO

Danes so napredek pri institucionalnih zadevah, izobraževanju, usposabljanju, mladini in kulturi ter mednarodni trgovini predstavili državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič, minister za šolstvo in šport Milan Zver in minister za kulturo Vasko Simonitti ter državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Tomaž Jerščič.

Ker je izmenjavo mnenj med slovenskim predsedstvom in člani odbora za ustavne zadeve povsem zasenčila nedavna zavrnitev Lizbonske pogodbe na Irskem, je državni sekretar opozoril, da predsedstvo nima nikakršne neposredne vloge v postopkih ratifikacij. Lenarčič je ponovil, da bodo o možnih rešitvah po razmisleku na Irskem voditelji vnovič razpravljali oktobra.

Simoniti: Drugi so imeli več dela
Minister za šolstvo je opozoril na večjo prepoznavnost izobraževanja ter spodbujanje medkulturnega dialoga in večjezičnosti. Simoniti pa je za TV Slovenija dejal, da je bilo precej naporno, ker je bilo treba poleg normalnega dela početi tudi to, vendar misli, da so imeli nekateri drugi ministri veliko več dela, pa vendar je bilo tudi na kulturi kar veliko pogajanj, sodelovanja, srečevanj.

Pred odborom za mednardono trgovino pa je državni sekretar z ministrstva za gospodarstvo Jeršič opozoril na prizadevanja Slovenije, posebej pri pogajanjih o razvojnem programu iz Dohe.

V torek bodo pred pristojnimi odbori poročali mninistri za finančne zadeve, promet in delo, popoldne pa bo na izrednem plenarnem zasedanju v Evropskem parlamentu izid junijskega vrha in dosežke predsedovanja predstavil tudi slovenski premier Janez Janša.

Sicer pa je Slovenija v spomin na prvo predsedovanje na Schumanovem krožišču Bruslju podarila monolit arhitekta Podrecce iz marmorja, na katerem so v vseh 23 uradnih jezikih EU-ja napisane besede Franceta Prešerna - Žive naj vsi narodi.