Janez Janša: Potrdili smo, kar smo si zastavili. Foto: Reuters
Janez Janša: Potrdili smo, kar smo si zastavili. Foto: Reuters
EU je danes sprejel vmesno poročilo o stabilnosti finančnega trga. Foto: EPA
Rupel, Janša in Barroso
Srečanje voditeljev Unije je prvo od dveh, ki ga je med predsedovanjem vodil Janez Janša. Foto: EPA

Poleg tega naj bi države EU-ja v tem letu sprejele tudi zakonodajo za bolj varčno rabo energije, je sporočil predsedujoči premier Janez Janša. "Podnebno-energetski paket predstavlja prvi celovit odgovor EU-ja na izzive in priložnosti 21. stoletja," je bil dejal slovenski predsednik vlade. Dva največja dosežka tokratnega vrha sta po njegovem mnenju ravno dogovor o časovnem okviru ter temeljnih načelih svežnja.

Med temeljna načela, ki bodo vodila usklajevanje svežnja, je Janša prištel gospodarsko uspešnost in stroškovno učinkovitost, solidarnost in pravičnost pri naporih pri porazdeloitvi bremen med članicami, poleg tega pa še upoštevanje potrebe po trajnostni gospodarski rasti ter tudi preglednost.

"Dogovorili smo se, da je pomembno, da Unija razpravo o doseganju okolijsko-energetskih ciljev vodi na pregleden način, da se krepi medsebojno zaupanje med institucijami, državami članicami in državljani, s čimer si EU utrjuje kredibilnost na mednarodni ravni," je poudaril predsedujoči.

Barroso: Unija prestala preizkus
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je kot najpomembnejšo ugotovitev voditeljev navedel idejo o povezanosti vseh delov predloga. "Ko promoviramo notranji energetski trg, prispevamo k varnejši oskrbi z energijo, ko zagovarjamo obnovljive vire, pa skrbimo za varnejšo dobavo energije in se bojujemo proti podnebnim spremembam," je pojasnil. Po njegovih besedah je Unija prestala preizkus realnosti, kar zadeva lizbonsko strategijo, energetsko politiko in zaščito podnebja.

Vrh se je spopadel tudi z izzivi za povečanje stabilnosti finančnih trgov
Voditelji pa se niso ukvarjali le s podnebno-energetskim svežnjem. Kot je še dejal Janša, je vrh namreč zagnal tudi moderen cikel lizbonske strategije za rast in delovna mesta in se spopadel z izzivi za povečanje stabilnosti finančnih trgov. Veliko pozornosti je bilo namenjene vprašanju močnega evra.

Podpora razširjeni Sredozemski uniji
Na vrhu v Bruslju je podporo dobila tudi sprva sporna francosko-nemška pobuda o ustanovitvi Sredozemske unije. Po novem bodo v povezavi sodelovale vse članice EU-ja in druge države ob Sredozemskem morju. Po prvotnem predlogu francoskega predsednika Sarkozyja naj bi namreč Unija vključevala le sredozemske članice EU-ja. Kot je povedal Janša, bo delo v zvezi s tem steklo v kratkem.

Čestitke za Slovenijo
Predsednik EK-ja Barroso je po koncu spomladanskega vrha, prvega pod slovenskim vodstvom, Sloveniji čestital: "Čestitam predsedniku slovenske vlade Janezu Janši in njegovi ekipi za zelo profesionalno predsedovanje."

E. S./M. N.