Glavni interes Hrvaške je, da postane članica EU-ja. Vsa vprašanja in izzivi, povezani z uveljavitvijo ERC-ja, morajo biti rešeni v skladu s to željo, je poudaril Pöttering. Foto: NN
Glavni interes Hrvaške je, da postane članica EU-ja. Vsa vprašanja in izzivi, povezani z uveljavitvijo ERC-ja, morajo biti rešeni v skladu s to željo, je poudaril Pöttering. Foto: NN
Olli Rehn
Olli Rehn ima (tako kot slovenski premier Janez Janša) značko karantanskega panterja. Foto: MMC RTV SLO
Evropska komisija v Sloveniji

Predsednik Evropskega parlamenta je dejal, da je vprašanje hrvaškega ERC-ja resna težava. Ob tem je izrazil upanje, da bo po oblikovanju nove hrvaške vlade v Zagrebu prišlo do rešitve, ki bo v skladu s pravom in ki bo Hrvaški olajšala nadaljevanje njene poti v Evropsko unijo.

Predsednik slovenskega parlamenta je dejal, da sta z bruseljskim gostom govorila predvsem o vsebini medparlamentarnega srečanja, ki bo maja v Bruslju, tema pa bo Zahodni Balkan. Kot je dejal Cukjati, naj bi na srečanje povabili tudi predsednike parlamentov držav z območja, na srečanju pa bo poudarek tudi na medkulturnem dialogu

Rehn: Rešitev vprašanja ERC-ja nujna


Hrvaška vlada bo morala po prevzemu nalog nujno rešiti vprašanje ERC-ja, je na Brdu dejal komisar za širitev Olli Rehn.

Decembra sem poudaril, da je zelo pomembno, da Hrvaška ne uveljavi ERC-ja za članice EU-ja, a se je to vseeno zgodilo, je Rehn začel pogovor o pred kratkim uveljavljeni ekološko-ribolovni coni. Nova vlada mora po njegovih besedah vprašanje ERC-ja vzeti kot nujno in ga čim hitreje razrešiti.

Rehn je prepričan, da bodo za vprašanje ERC-ja našli politično rešitev, saj bodo v nasprotnem primeru negativne posledice za hrvaška pogajanja z EU-jem.

Glede Srbije je Rehn dejal, da država ima evropsko perspektivo, EU pa je tehnično že pripravljen podpisati sporazum o stabilizaciji in pridruževanju, a mora Srbija dobiti še zeleno luč iz Haaga. Dodal je, da se morajo vsi v Srbiji zavedati, da sodelovanje s haaškim sodiščem ostaja pogoj za podpis sporazuma.

Evropska komisija si želi, da bi pogodbo podpisali čim prej, a je vse skupaj v rokah Srbije, ali bo "voljna in sposobna izpolniti pogoje", je še dodal Rehn.

Evropska komisija v Sloveniji