Predsednik Evropskega parlamenta je pozdravil tudi dejstvo, da je slovenska vlada v parlament že poslala v ratifikacijo novo reformno pogodbo EU-ja. Foto: www.dz-rs.si
Predsednik Evropskega parlamenta je pozdravil tudi dejstvo, da je slovenska vlada v parlament že poslala v ratifikacijo novo reformno pogodbo EU-ja. Foto: www.dz-rs.si
Hans-Gert Pöttering
Konferenca predsednikov Evropskega parlamenta je uradni obisk v Sloveniji začela v sredo na Brdu pri Kranju. Srečali so se tudi že s premierjem Janezom Janšo. Foto: EPA

Pöttering je na obisku v Ljubljani in po pogovorih v državnem zboru napovedal pripravo skupne konference na temo Zahodnega Balkana maja prihodnje leto v Bruslju, ki jo bosta pripravila slovenski in evropski parlament, ki si po njegovem želita tesno sodelovati.

Predsednik SZ-ja France Cukjati je povedal, da so pogovori tekli predvsem o nalogah, ki čakajo Slovenijo in državni zbor med predsedovanje Evropski uniji, veliko časa pa so namenili tudi Zahodnemu Balkanu.

Pöttering: Evropski parlament nima plana B
Pöttering je poudaril, da je treba odnose EU z državami Zahodnega Balkana obravnavati indiviudalno, saj so si države med seboj različne. V prvi vrsti gre za to, da se najde mirno rešitev za Kosovo, ob morebitnem priznanju neodvisnosti Kosova pa se mora ta uresničiti v časovno prilagodljivem okviru in ne sme otežiti predsedniških volitev v Srbiji.

Predsednik Evropskega parlamenta je pozdravil tudi dejstvo, da je slovenska vlada v parlament že poslala v ratifikacijo novo reformno pogodbo EU-ja, ob tem pa zagotovil, da Evropski parlament v primeru neuspeha ratifikacije nima plana B. Dodal je, da je treba storiti vse, da bo dokument ratificiran, slediti je treba zgledu Slovenije in to opraviti hitro.

Pöttering se ni srečal s poslanci
Ob robu današnjega obiska konference predsednikov Evropskega parlamenta v državnem zboru je predsednik odbora za zadeve EU-ja Anton Kokalj izrazil začudenje, da predsednik Pöttering ni izkoristil priložnosti in se srečal z vsemi poslanci DZ-ja, kot je to storil predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.