Poleti je Črno morje priljubljena turistična destinacija. Foto: RTV SLO
Poleti je Črno morje priljubljena turistična destinacija. Foto: RTV SLO
Večina Bolgarov je pravoslavcev. Na sliki katedrala v Varni. Foto: RTV SLO
Traian Basescu
Takole je romunski predsednik Traian Basescu oddal svoj glas ob volitvah evropskih poslancev. Foto: EPA

Dvomi o njuni pripravljenosti na vstop v evropsko povezavo se marsikomu porajajo tudi zato, ker gre za edini članici, ki na nekaterih področjih ostajata pod nadzorom Bruslja. Za obe državi namreč velja, da je korupcija v sodstvu in policiji še zelo trd oreh, posledično pa se spopadata tudi z visoko stopnjo organiziranega kriminala, vključno s trgovino z ljudmi.

Poleg naštetega imata novinki težave tudi na področju upravljanja evropskih sredstev in uveljavljanja prehrambenih meril, Bolgarija pa tudi na področju letalske varnosti. Kljub temu pa velja omeniti, da je Bruselj v svojem junijskem poročilu v zvezi s to problematiko ugotovil napredek, zaradi česar se za zdaj ne namerava poslužiti uvedbe varnostnih klavzul, ki je grozila novinkama.

Vse našteto je razumljivo, če upoštevamo, da sta se Bolgarija in Romunija ob padcu železne zavese izvili iz komunistične diktature, ki je obema državama zapustila zaostalo gospodarstvo in hudo revščino. Formalna vzpostavitev demokracije je bila pri tem najmanjša težava, državi pa se še zmeraj spopadata z nalogo gospodarske prestrukturacije in odprave zakoreninjenih družbenih vzorcev.

Slab socialni položaj prebivalstva
Bruto domači proizvod na prebivalca v obeh državah ne dosega niti tretjine povprečja držav Evropske unije. Revščina in socialna stiska se kažeta med drugim v množični emigraciji. Javnost je na to težavo postala pozorna ob nedavni italijanski zahtevi po izgonu državljanov EU-ja s kazensko preteklostjo, saj Italija med romunskimi priseljenci beleži visoko stopnjo kriminala. Italijo je tako pred kratkim obiskal tudi romunski premier Calin Popescu Tariceanu, ki je zahteval, da država poskrbi za integracijo priseljencev in jih zaščiti pred ksenofobijo.

O socialnem položaju so nazorno pričala tudi razkritja BBC-ja, ki je Evropejce pretresel s posnetki romunskih otrok brez staršev. Sirote so ostale prepuščene same sebi v »zavetiščih«, slabših od barak.

Politične zdrahe
Bolgarsko politično življenje je leta 2007 zaznamovala opozicijska zahteva po odstopu predsednika Georgija Parvanova, saj se je izkazalo, da je ta v obdobju komunizma sodeloval s tajno službo Državna varnost. Pred podobnimi razkritji so trepetali tudi številni drugi bolgarski politiki. V Romuniji pa je letos spomladi izbruhnil spor med premierjem Tariceanujem in predsednikom Traianom Basescujem, ki se je iztekel v referendum o odstavitvi predsednika, kateremu pa so mu Romuni izrekli visoko podporo.

Težave v Libiji in zapis valute
Bolgarija je bila v zadnjem času v ospredju tudi zaradi primera zdravstvenih delavcev, ki so jih v Libiji obsodili na smrt, ker naj bi namerno zakrivili okužbo z virusom HIV štiristo libijskih otrok. Zadeva se je za obtožene srečno iztekla, saj so jih julija letos pomilostili. Poleg tega je Bolgarija evropsko politično ozračje razburila tudi z zahtevo po zapisu valute »evro« namesto »euro«, s čimer so celo pogojevali začetek pristopnih pogajanj Črne gore. Pri tem velja omeniti, da Bolgari skupne evropske valute ne bodo uporabljali še vsaj dobri dve leti.