Za Slovenijo se bodo oči evropske javnosti uprle v Francijo. Foto: EPA
Za Slovenijo se bodo oči evropske javnosti uprle v Francijo. Foto: EPA
George Bush, Janez Janša in Jose Manuel Barroso
Vrhunec slovenskega predsedovanja je bil vrh EU-ZDA, ki je potekal v torek na Brdu. Foto: MMC RTV SLO

"Roke slovenskih prijateljev so bile profesionalne roke," veleposlanik Pierre Sellal ni skoparil s pohvalami Sloveniji. Po njegovem mnenju je Slovenija dokazala svojo profesionalnost pri spoprijemanju z najtršimi orehi, na primer z vprašanji glede energetskega notranjega trga in direktive o delovnem času. Francija bo predsedovanje od Slovenije prevzela 1. julija, največ pozornosti pa bo namenila štirim področjem: priseljevanju, podnebnim spremembam ter obrambni in kmetijski politiki.

Francosko predsedstvo bo potekalo v znamenju treh dejstev: leto 2009 bo leto evropskih parlamentarnih volitev, med drugim se bo oblikovala nova Evropska komisija, napovedana je uvevljavitev Lizbonske pogodbe, pomemben dejavnik trenutne politike pa je tudi negotova rast cen hrane in goriva. Kljub izpostavitvi štirih ključnih prioritet Francija ne želi zanemariti preostalih pomembnih tem, je dejal Sellal. Predsedstvo želi delovati globalno in horizontalno ter to uskladiti s potrebo po izbiri po določenih posebnih prioritet, je dodal.

"Energičen" pristop k širitvi
Zahodnega Balkana, ki je bil ena izmed prioritet slovenskega predsedovanja, Sellal ni omenil, na vprašanje hrvaških novinarjev pa je odgovoril, da želi Francija širitvene načrte uresničevati "posebej energično". Hrvaška bi lahko do konca leta odprla vsa poglavja v pogajanjih z EU-jem, je dejal.

Glede izidov irskega referenduma o Lizbonski pogodbi je Sellal dejal, da se francoske prioritete ne glede na izid ne bodo spremenile.

K. T.