Srbski zunanji minister, ki je slovenskega kolega naslavljal kar z osebnim imenom Dimitrij, je z zanimanjem poslušal, kaj ima povedati njegov sogovornik. Foto: MMC RTV SLO
Srbski zunanji minister, ki je slovenskega kolega naslavljal kar z osebnim imenom Dimitrij, je z zanimanjem poslušal, kaj ima povedati njegov sogovornik. Foto: MMC RTV SLO
Jeremić o Kosovu
Jeremić o članstvu Srbije v EU-ju
Jeremić o podpisu sporazuma
Rupel o sodelovanju Srbije s Haagom
Rupel o članstvu Srbije v EU-ju

Jeremić, ki se je mudil na obisku pri slovenskem kolegu Dimitriju Ruplu, je povedal, da je ključni pogoj EU-ja, polno sodelovanje Beograda s sodiščem v Haagu, ki zahteva izročitev Ratka Mladića in Radovana Karadžića, izpolnjen. Ministra sta govorila tako o evropskih kot o bilateralnih zadevah, a so bile zaradi predsedovanja Slovenije in približevanja Srbije Evropski uniji evropske zadeve v ospredju.

"Srbija sodeluje s sodiščem v Haagu. Srbija to razume in sprejema, Srbija se je zadnja leta za to zelo trudila, zdaj pa je ta pogoj izpolnjen," je dejal Jeremić in dodal, da bo Srbija nadaljevala tako, dokler ta pogoj ne bo dokončno izpolnjen.

Nekaj izjav obeh ministrov s tiskovne konference si lahko ogledate na desni strani.
OPOZORILO! Izjave Vuka Jeremića so v angleškem jeziku.

Rupel si prizadeva za čim prejšnje članstvo Srbije
Slovenski zunanji minister je povedal, da je Srbija ena najbolj usposobljenih držav, ki so nastale na območju nekdanje Jugoslavije. Povedal je, da je nujno potrebno, da se priključitev Srbije EU-ju pospeši, saj je Unija blagor za države članice, v Evropski uniji pa so se rešili tudi mnogi problemi, ki so pestili Evropo.

Če se bo vse izteklo po pričakovanjih, naj bi Srbija sporazum o stabilizaciji in pridruževanju podpisala 28. januarja. "Slovenija si želi, da bi do podpisa prišlo čim prej, konkretno 28. januarja, na sestanku Sveta za splošne zadeve in mednarodne odnose, ki ga bom vodil celo jaz. Ali bo do tega prišlo, težko stoodstotno napovem, je pa precej možnosti," je povedal Rupel in dodal, da se bo moral o tem pogovoriti še z ostalimi evropskimi kolegi.

"Tisto, kar Slovenijo posebej podžiga in motivira, je zavest, da obstaja med Slovenijo in Srbijo tradicionalno prijateljstvo, in da v Srbiji obstaja tradicija demokracije, ki je obdobje pred 17 leti ni moglo uničiti. Mislim, da EU potrebuje Srbijo, da potrebuje ves Zahodni Balkan, da potrebuje energije in vitalnost Zahodnega Balkana in mislim, da je evropsko življenje za Srbijo lahko le bogatejše," je povedal slovenski prvi diplomat.

Kosovo in članstvo Srbije v Uniji ločena procesa
Jeremić je pojasnil tudi, da sta približevanje Srbije EU-ju in reševanje prihodnjega statusa Kosova dva ločena procesa, kar je "uradno stališče Bruslja in tudi uradno stališče Beograda". Glede reševanja kosovskega vprašanja je povedal, da je Srbija pripravljena nadaljevati pogajanja o prihodnjem statusu pokrajine in pogajanja pod okriljem trojke označil za uspešna, saj so sprte strani uspeli posesti za isto mizo, posredovanje posebnega odposlanca ZN-a za Kosovo Marttija Ahtisaarija pa je označil za neuspešno.

Jeremić, ki ni odstopal od diplomatskega besedišča, je povedal, da je dialog edini način za dosego miru in izrazil željo po nadaljevanju pogajanj o Kosovu, dokler ne bodo dosegli rešitve, sprejemljive tako za Beograd kot za Prištino. Srbski minister je prepričan tudi, da bo EU odigrala pomembno vlogo v prizadevanjih za rešitev statusa Kosova, povedal pa je, da je kljub vsemu Varnostni svet ZN-a edini, ki lahko zagotovi ustrezen pravni okvir.

Srbija in Slovenija s sporazumom še bližje
Na tiskovni konferenci smo bili priča tudi podpisu namere glede sodelovanja med srbsko vlado oz. zunanjim ministrstvim in slovenskim Centrom za evropsko prihodnost, ki sta ga podpisala minister Jeremić in Elvin Klobas, direktor centra.

B. T.

Jeremić o Kosovu
Jeremić o članstvu Srbije v EU-ju
Jeremić o podpisu sporazuma
Rupel o sodelovanju Srbije s Haagom
Rupel o članstvu Srbije v EU-ju