Slovenska vlada bo za čas predsedovanja najela 160 vozil, in sicer: 80 limuzin in 80 enoprostorcev. Foto: RTV SLO
Slovenska vlada bo za čas predsedovanja najela 160 vozil, in sicer: 80 limuzin in 80 enoprostorcev. Foto: RTV SLO
Anže Logar
Anže Logar je dejal, da bo policija pri prevozu varovanih oseb uporabila vozila v voznem parku Urada za varnost in zaščito Generalne policijske uprave oziroma vozila najeta od sekretariata za predsedovanje EU-ju oz. GS Vlade RS-a. Foto: RTVSLO

Predsedovanje EU-ju prinaša pred Slovenijo velikov logističnih težav, saj je tolikim pomembnim gostom pomembno zagotoviti tudi ustrezno varnost. Kakšno bo torej varovanje pri nas?

Kako bodo varovani visoki gostje?
Visoki gostje oz. varovane osebe bodo varovane v skladu s stopnjo varovanja in oceno ogroženosti (Uredbe o varovanju določenih oseb, objektov in okolišev objektov, v katerih so sedeži državnih organov).

Avstrijskemu predsedniku se je pred kratkim v Avstriji precej približal neki skrajnež. Ali se lahko kaj takega zgodi tudi pri nas?
Pri izvajanju varnostnih ukrepov lahko pride tudi do kakšnih neljubih situacij. Storili bomo vse, da do teh ne bi prišlo, predvsem pa bodo naši ukrepi usmerjeni v zagotavljanje varnosti varovanim osebam.

Ali pred vrhom EU-ja in ZDA in ob njem lahko pričakujemo podobne varnostne ukrepe kot ob obiskih ameriških predsednikov Billa Clintona in Georgea Busha?
V primeru organizacije vrha EU-ZDA bo varovanje potekalo v skladu z varnostno oceno oz. z oceno ogroženosti. Policija bo le za posamezne dogodke (in za varnostno bolj izpostavljene varovane osebe) najela zaščitena (blindirana) vozila.

Ali bo George Bush prišel v Slovenijo?
Predsednik ZDA George W. Bush se bo udeležil vrha med EU-jem in ZDA, ki bo potekal v Republiki Sloveniji.

Koliko vozil bo namenjenih prevozom visokih gostov? Kakšno opremo imajo?
Vlada Republike Slovenije bo za čas predsedovanja najela 160 vozil, in sicer: 80 limuzin in 80 enoprostorcev. Policija bo pri varovanju - prevozu varovanih oseb uporabila vozila v voznem parku Urada za varnost in zaščito Generalne policijske uprave oziroma vozila, najeta od Sekretariata za predsedovanje EU-ju oz. GS Vlade RS. Poleg navedenega bodo za določene dogodke najeta tudi zaščitena - blindirana vozila. Trenutno je zagotovljeno pet takih vozil, število pa se lahko ob spremembi varnostnih razmer oziroma ocene ogroženosti tudi spremeni. Oprema je prilagojena izvajanju vseh potrebnih varnostnih ukrepov za varovane osebe.