Notranji ministri so se strinjali, da uvajanje novih tehnologij ne sme povzročiti nepotrebnih vrst na mejnih prehodih. Foto: RTV SLO
Notranji ministri so se strinjali, da uvajanje novih tehnologij ne sme povzročiti nepotrebnih vrst na mejnih prehodih. Foto: RTV SLO
Zasedanje notranjih ministrov na Brdu

Podlaga za konferenco notranjih ministrov EU-ja je bil predvsem sveženj konkretnih predlogov, ki jih je na temo upravljanja zunanjih meja 13. februarja predstavila Evropska komisija.

Ministri so pri tem predvsem podprli okrepitev vloge agencije za nadzor zunanjih meja EU-ja Frontex, še posebej v sodelovanju z drugimi institucijami Unije, predvsem Europolom. Izrazili so zadovoljstvo z delom in rezultati Frontexa v uvajalnem obdobju od ustanovitve leta 2005.

Frontex za oblikovanje skupnih enot za nadzor meja Unije
Kot je povedal evropski komisar za pravosodje Franco Frattini, bi Frontex na srednji rok lahko igral osrednjo vlogo pri oblikovanju in izvajanju enotnega nadzora med mejami Unije, pri čemer bi poleg nalog policijskega nadzora prevzel tudi carinske dolžnosti. Na dolgi rok pa komisar predvideva nadgradnjo sistema skupnega urjenja policistov in enot za nadzor meje z oblikovanjem skupnih enot EU-ja za nadzor zunanjih meja.

Govorili so tudi o uvajanju novih tehnologij pri upravljanju zunanjih meja Unije, pri čemer so se ministri strinjali, da njihovo uvajanje ne sme bistveno poslabšati standarda prehajanja zunanje meje oziroma ne sme povzročiti nepotrebnih vrst na letališčih in drugih mejnih prehodih.

Kdaj v ZDA brez vizuma?
Frattini je dejal tudi, da obstaja soglasje glede skupnega pristopa pri pogajanjih za odpravo vizumov za potovanje v ZDA. Tako se bo lahko v imenu celotnega EU-ja pogajala Evropska komisija, posamezne članice pa bodo prenehale z dvostranskimi pogajanji. V program, namenjen odpravi vizumov, so za zdaj vključene vse stare članice Unije z izjemo Grčije, od novih pa le Slovenija. Cilj evropske povezave je seveda, da bi bile vanj vključene vse članice, vendar ZDA v zameno zahtevajo več podatkov o letalskih potnikih na čezatlantskih letih.

B. K./E. S.

Zasedanje notranjih ministrov na Brdu