Foto: UKOM/Vojaški muzej Slovenske vojske/Đorđe Legen
Foto: UKOM/Vojaški muzej Slovenske vojske/Đorđe Legen

Na današnji dan leta 1991se je začela uriti prva generacija nabornikov Slovenske vojske, ki je nasledila Teritorialno obrambo. Kot navaja Urad vlade za komuniciranje, je ta poteza na simbolni ravni okrepila zavest, da se osamosvojitev postopoma že uresničuje.

V primerjavi s prejšnjimi leti, ko so bile slovesnosti ob tej priložnosti bolj namenjene notranji javnosti, je obrambno ministrstvo v soboto slovesnost namenilo splošni javnosti.

Kot je na protokolarnem delu sobotne prireditve v dvorani Stožice povedala predsednica republike Nataša Pirc Musar, je vojska tokrat transparentno pokazala širok nabor različnih znanj, tehnike in tehnologije. "Zelo se mi zdi pomembno, da se ponovno začnejo tkati močnejše vezi, razumevanje in naklonjenost med vojsko in družbo, med uniformiranimi pripadniki Slovenske vojske in prebivalci v različnih okoljih," je poudarila.

Obrambni minister Marjan Šarec je na slovesnosti dejal, da bo vojska vedno in povsod pripravljena priskočiti na pomoč človeku v stiski, in spomnil, da je tako bilo tudi ob nedavnih naravnih nesrečah, med požarom na Krasu in ob pomanjkanju vode v slovenski Istri.

V zadnjem letu smo tudi spoznali, kako krhka vrednota je mir, je poudaril Šarec. Zato se mu zdi toliko pomembneje, da se je začel nov investicijski cikel, ki bo vojsko moderniziral in opremil ter omogočil vlaganja v raziskave in razvoj.

Tudi načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš je v nagovoru poudaril ukrepe na področju prihodnje modernizacije in razvoja Slovenske vojske ter njene kadrovske krepitve. Izrazil je prepričanje, da je veliko zanimanja na dopoldanskem delu prireditve in napolnjena dvorana izraz zaupanja državljanov v vojsko.

Prihod na služenje vojaškega roka poskusne generacije vojaških obveznikov leta 1991 v Pekrah. Foto: UKOM/Vojaški muzej Slovenske vojske/Đorđe Legen
Prihod na služenje vojaškega roka poskusne generacije vojaških obveznikov leta 1991 v Pekrah. Foto: UKOM/Vojaški muzej Slovenske vojske/Đorđe Legen