Bomo na referendumu glasovali tudi o izvrševanju proračuna? Foto: BoBo
Bomo na referendumu glasovali tudi o izvrševanju proračuna? Foto: BoBo

Kot je znano, so predstavniki sindikatov javnega sektorja prejšnjo sredo v državni zbor vložili 13.280 podpisov za razpis referenduma o izvrševanju proračuna. Sindikati bodo morali do 22. januarja zbrati za referendum potrebnih 40 tisoč podpisov volivk in volivcev.

Toda v Koordinaciji stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja sporočajo, da si bodo "maksimalno prizadevali za konstruktivno reševanje nastalih zapletov", pri čemer menijo, da je zaplet z vlado "ob predpostavki državotvorne drže slovenske politike zaenkrat še obvladljiv in rešljiv".

Vlada: Zaradi zahteve ne bo malic, prevoza, športa
Iz urada vlade za komuniciranje so že v soboto sporočili, da bo poteza sindikatov povišala cene subvencioniranega prevoza za dijake, danes pa so sporočili, da bo poteza ogrozila subvencioniranje doktorskega študija, dodatno subvencioniranje šolske prehrane, sredstva za športna društva in delovanje umetniških javnih zavodov.

Sindikati pa so pokomentirali tudi odzive vlade na napoved referenduma s pozivom predsedniku vlade, naj prilagodi svojo retoriko resnosti razmeram in si prizadeva za iskanje realnih rešitev. Sindikati so namreč prepričani, da rešitev za nastale razmere ne "bomo našli v krčenju plač, odpuščanju in krčenju pravic".