Z delom policije je zadovoljna tudi varuhinja človekovih pravic. Foto: MMC RTV SLO
Z delom policije je zadovoljna tudi varuhinja človekovih pravic. Foto: MMC RTV SLO
19 let po Holmcu - dan policije

Osrednja slovesnost ob 27. juniju, dnevu policije, je bila že v sredo na Brdu pri Kranju, častna govornica, varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, pa je v svojem nagovoru dejala, da je z dosedanjim sodelovanjem med njenim uradom in policijo zadovoljna, saj se policija na varuhove ugotovitve odziva in upošteva priporočila. Dodala je še, da je policija "eden redkih državnih organov, kjer varuhovih priporočil večinoma ni treba ponavljati".

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in generalni direktor policije Janko Goršek sta prav tako v sredo v avli ministrstva položila venec k spominski plošči policistov in rezervnih policistov, padlih leta 1991, nato pa sta se poklonila tudi padlim v vojni za Slovenijo pred spomenikom na ljubljanskih Žalah.

"Policija sodobna, profesionalna in depolizirana"
Kresalova je sicer prepričana, da se je slovenska policija izkazala kot "sodoben, profesionalen in depolitiziran servis v službi ljudi in njihovih pravic". Obljubila je podporo avtonomnosti policije, saj je po njenih besedah samo policija, ki se zaveda lastne avtonomije in jo je pripravljena tudi braniti, porok varne in človekovim pravicam zavezane države.

Janko Goršek je opomnil, da so v zadnjem času uspešno posodobili sistem policije, zaradi česar je posledično tudi delež preiskanih kaznivih dejanj najvišji v zadnjih desetih letih, izboljšana pa je tudi varnost v prometu.

27. junij so policisti za svoj dan izbrali v spomin na dogodke na mejnem prehodu Holmec leta 1991, ko sta med branjenjem mejnega prehoda pred enotami Jugoslovanske ljudske armade padla policista. V vojni za Slovenijo je sicer umrlo šest policistov - Marijan Dobelšek, Željko Ernoić, Robert Hvalc, Stanislav Strašek, Franc Šoster in Bojan Štumberger.

19 let po Holmcu - dan policije