Foto: BoBo
Foto: BoBo

Visokošolski sindikat je napovedal, da bo prvi stavkovni dan 30. maja, nadaljnja dva pa 13. in 14. junija.

Med stavkovnimi zahtevami v visokošolskem sindikatu navajajo redno usklajevanje plač v javnem sektorju z inflacijo ter skladnost plač visokošolskih učiteljev in zdravnikov specialistov, ki izhaja iz preteklih dogovorov in mora glede na novo resničnost v sistemu zdravniških plač na novo definirana, in sicer tako, da se kot orientacija za docenta upošteva povprečje vseh zdravnikov specialistov in višjih specialistov.

Ob tem zahtevajo še temu ustrezen dvig plač pri vseh zaposlenih v visokem šolstvu, v vseh plačnih skupinah, pri čemer naj se dosledno upošteva višja raven zahtevnosti dela v visokem šolstvu.

V sindikatu zahtevajo tudi odpravo starih plačnih krivic, zlasti pri visokošolskih sodelavcih, lektorjih, bibliotekarjih in informatikih ter ustrezno vrednotenje vseh delovnih mest v visokem šolstvu.

"Neposredne volitve dekanov in rektorjev so za nas nedotakljive"

Zahtevajo še sklenitev stavkovnega dogovora za izboljšanje pogojev za delo, pri čemer naj bodo izhodišče rešitve, že dogovorjene v dosedanjih pogajanjih. Ob tem so ministrstvo pozvali k umiku predloga črtanja določb o članicah in volitvah dekanov in rektorjev v zakonu o visokem šolstvu. "Splošne in neposredne volitve dekanov in rektorjev, na katerih lahko sodelujejo tudi strokovni delavci in študentje, so za naš sindikat nedotakljive in jih bomo branili z vsemi sredstvi," napovedujejo.

Kot so ob tem spomnili v visokošolskem sindikatu, so marca lani izvedli prvo samostojno stavko v visokem šolstvu in zahtevali ustrezno vrednotenje dela, odpravo plačnih krivic in normalne razmere za delo. "Od lanske jeseni so tekla stavkovna pogajanja, ki pa niso prinesla rešitev, saj vlada zavrača odpravo dokazanih plačnih krivic in je med pogajanji celo preklicala že dogovorjene rešitve," opozarjajo v sindikatu.

Tako napovedujejo nadaljevanje stavke, ki so jo na začetku meseca napovedali tudi vladni strani, in predlagajo še "en poskus zbližanja stališč s predstavitvijo minimalnih pričakovanj". Ker vsebinskega odgovora do danes niso prejeli, bodo konec meseca nadaljevali stavko.

Vlada je po mnenju VSS-ja do drugih skupin precej bolj ustrežljiva

Ob tem vladi sicer očitajo še, da je "neverjetno ustrežljiva do zdravnikov in učiteljev v osnovnih in srednjih šolah", minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič pa da se je bolj kot za dostojne plače za vse angažiral za dvojne oziroma trojne plače, ki jih bo prejemala peščica. "V Visokošolskem sindikatu Slovenije privoščimo drugim javnim uslužbencem kar največ, zahtevamo pa enakopravno obravnavo in pravično vrednotenje našega dela glede na njegovo zahtevnost in družbeni pomen univerze," so še zapisali ob napovedi nadaljevanja stavke.

Predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazd Kovačič je v izjavi za medije pred začetkom današnjega nadaljevanja pogajanj o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju ocenil, da njihova pričakovanja "niso tako zelo težka, da vlada vanje ne bi mogla privoliti v stroškovnem smislu". "Gre pravzaprav za malenkost, morda gre bolj za princip," je dejal in dodal, da so izvedeli za neenotnosti v vladi.

Po Kovačičevih besedah so imeli s pristojnim ministrstvom telefonske stike in so se strinjali, da nima smisla, da se sestajajo in pogovarjajo brez možnosti kakega sklepa, če pristojno ministrstvo ne dobi zelene luči ministrstva za javno upravo. "Tam je ves problem," je dejal Kovačič. "Ko bo vladna pogajalska skupina za resorna pogajanja z visokošolskim sindikatom dobila zeleno luč, takrat se lahko usedemo praktično takoj," je še dodal.

Pojasnil je še, da bo napovedan stavkovni dan potekal kot celodnevna prekinitev dela s stavkovnimi shodi na različnih lokacijah.

Igor Papič. Foto: BoBo
Igor Papič. Foto: BoBo

Minister Papič: Večino zahtev smo razrešili

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič je v odzivu na novinarski konferenci danes dejal, da pogajanja z Visokošolskim sindikatom Slovenije potekajo že dalj časa. Sindikat je imel po njegovih besedah sprva 19 zahtev, večino so jih razrešili.

Odprte so ostale še plačne zahteve, pri čemer sindikat v današnji napovedi nadaljevanja stavke izpostavlja štiri – redno usklajevanje plač v javnem sektorju z inflacijo, skladnost plač visokošolskih učiteljev in zdravnikov specialistov, ustrezen plačni dvig pri vseh zaposlenih v visokem šolstvu v vseh plačnih skupinah in odprava starih plačnih krivic.

"Vsa odprta vprašanja, povezana s plačnimi razredi, se rešujejo na krovnih pogajanjih s sindikati javnega sektorja," je poudaril Papič in dodal, da se mu zato zdi nekorektno govoriti o neuresničenih stavkovnih zahtevah, saj pogajanja še potekajo.

Stališče vlade pa je, da do sprejetja novih izhodišč o odpravi plačnih nesorazmerij kot resorno ministrstvo na svojem področju ne morejo "narediti napredka", je spomnil.

S peto stavkovno zahtevo visokošolskega sindikata – sklenitvijo stavkovnega dogovora o izboljšanju pogojev za delo, pri čemer bodo izhodišče rešitve, že dogovorjene v dosedanjih pogajanjih – pa se Papič strinja.

Papič je tudi zavrnil očitek, da je lansiral idejo o ukinitvi splošnih in neposrednih volitev. Po njegovih besedah je na pobudo rektorjev o ideji večje organizacijske avtonomije univerz sicer res razpravljala delovna skupina, ki pripravlja novi zakon o visokem šolstvu, a ni šlo za idejo ministra ali ministrstva. Ideja prav tako ne omenja ukinjanja rektorskih volitev, je poudaril.

Na očitke sindikata, da se je veliko bolj kot za dostojne plače za vse angažiral za dvojne oz. trojne plače, "ki jih bo prejemala peščica njegovih kolegov s tržnimi projekti", je minister pojasnil, da se očitek nanaša na ukrep posebnega nagrajevanja uspešnih raziskovalcev, kar ureja zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki ga je DZ sprejel, preden je sam nastopil mandat, zato se mu zdi pripisovanje odgovornosti za ta ukrep nekorektno. Ukrep je po njegovih besedah sicer tudi želja akademske skupnosti.

Napoved visokošolske stavke