Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič je prepričan, da je vladni predlog pokojninske reforme pot v revščino. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič je prepričan, da je vladni predlog pokojninske reforme pot v revščino. Foto: MMC RTV SLO

Najbrž bo jeseni vlada rekla, da je prižgan 'grški ogenj'. Toda mi ga nismo prižgali.

Predsednik Zveze delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost Branko Cilenšek

Največje žrtve pokojninske reforme so ženske.

Branimir Štrukelj
upokojenci
Vlada v pokojninski reformi predlaga, da se moški lahko za polno pokojnino upokojijo po 65. in ženske pri 63. letu starosti. Po dopolnjenem predlogu bi brez odbitkov lahko moški polno pokojnino dobili tudi stari 60 let in ženske 58 let, a bi morali imeti moški v tem primeru 43 let pokojninske dobe in ženske 41. Vendar to pomeni brez upoštevanja dokupljene dobe. Sindikati temu predlogu nasprotujejo. Zahtevajo namreč, da mora 40 let pokojninske dobe za moške in 38 za ženske zadostovati za polno pokojnino. Foto: EPA
Sindikati odločno proti pokojninski reformi

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič je na skupni novinarski konferenci predstavnikov sindikalnih central povedal, da se sindikati zavedajo, da so spremembe pokojninskega sistema nujno potrebne, vendar se ne strinjajo z reformami, ki jih predlaga vlada.

"Pokojninska reforma je krivična do delavcev"
"43 oz. 41 let delovne dobe za pravico do polne pokojnine je krivično do delavcev, ker ne upošteva zdravstvenih razmer v podjetjih in razmer na trgu dela," je zatrdil. Po njegovem mnenju bo v takih razmerah le redkim delavcem uspelo doseči pogoje za polno pokojnino. Znova je napovedal, da bodo šli na naknadni zakonodajni referendum, če bo sedanji predlog zakona sprejet. Dodal je še, da je pritisk javnih financ v Sloveniji velik, saj smo prezadolženi in financiramo vse mogoče, račun za to pa na koncu plačujejo delavci.

Predsednika sindikata Pergam Dušana Rebolja skrbi, ker vlada vidi vse razvojne priložnosti samo v zniževanju standarda in pravic delavcev. "Vlada kaže navzven prijazen, socialni obraz, v bistvu pa ji gre samo za uveljavitev lastnih interesov," je dejal.

Ob tem je pojasnil, da so sindikati podpirali t. i. švicarsko formulo usklajevanja pokojnin, po kateri bi se pokojnine polovično usklajevale z rastjo plač in polovično z inflacijo, vendar je vlada ta predlog opustila zaradi nasprotovanja koalicijskega DeSUS-a. Po Reboljevih besedah je vlada takoj po opustitvi švicarske formule napovedala podaljšanje delovne dobe.

Štrukelj: Vlada opustila podporo socialnih partnerjev
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj opozarja, da bodo največje žrtve pokojninske reforme ženske, ki bodo nosile največje breme. Izpostavil je, da se je vlada osredotočila le na politično podporo koalicijskih strank, predvsem DeSUS-a, opustila pa je podporo socialnih partnerjev.

Sprašuje se tudi, kaj je problem sistema, ki od ljudi zahteva zgolj to, da delajo dalj časa za manj denarja in da so njihova delovna mesta ob tem manj varna. Zanima ga tudi, kaj o predlogih meni opozicija, ki do zdaj še ni povedala svojega mnenja.

Lombar: Najprej se moramo lotiti pokojninske blagajne
Predsednik Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost Drago Lombar trdi, da bi se morali najprej lotiti problema pokojninske blagajne, šele nato celotnega pokojninskega sistema. Po njegovih besedah je treba pokojninsko blagajno očistiti "navlake", s čimer je med drugim mislil na neplačevanje prispevkov za pokojninsko zavarovanje s strani delodajalcev.

"Upam, da bo parlament, podobno kot pri vprašanju zniževanja odpravnin, uvidel, kaj je prav in ne bo podprl take zakonodaje, ki je škodljiva za državo in njen ugled," je Lombar spomnil na nedavno odločitev poslancev, da predlog novele zakona o delovnih razmerjih, ki je med drugim predvideval znižanje odpravnin in skrajšanje odpovednih rokov, ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Celinšek:Vlada je pozabila na mlade
Predsednik sindikata Solidarnost Branko Celinšek trdi, da je vlada pri pokojninski reformi popolnoma pozabila na problem zaposlovanja mladih in tako "enosmerno teče proti svojemu cilju". Dodal je še: "Če bo jeseni prižgan grški ogenj, za to ne bomo krivi mi."

Poleg omenjenih sta bila na tiskovni konferenci prisotna še predsednika Konfederacije sindikatov 90 Slovenije in Slovenske zveze sindikatov Alternativa.

Najbrž bo jeseni vlada rekla, da je prižgan 'grški ogenj'. Toda mi ga nismo prižgali.

Predsednik Zveze delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost Branko Cilenšek

Največje žrtve pokojninske reforme so ženske.

Branimir Štrukelj
Sindikati odločno proti pokojninski reformi