Knjiga Samoumiritev je nastala v sodelovanju Prvega programa Radia Slovenija in ZKP RTV Slovenija.
Knjiga Samoumiritev je nastala v sodelovanju Prvega programa Radia Slovenija in ZKP RTV Slovenija.

»Pa, daj, pomiri se!« »Že, že, ampak kako?«

Življenje posameznika, družbo in svet postavlja pred številne izzive, ki zamajejo temelje duševnega zdravja in vsesplošne (psihološke) dobrobiti. Takrat na vse pretege iščemo načine in poti, kako se pomiriti.

Na Prvem programu Radia Slovenija so se v sodelovanju s prof. dr. Borutom Škodlarjem, psihiatrom in psihoterapevtom, spomladi leta 2020 takoj odzvali na stiske, strahove in vprašanja, ki jih je sprožila pandemija koronavirusa in ponudili praktične strategije, metode in vaje, ki prispevajo k pomirjanju, duševni dobrobiti in notranjemu ravnovesju.

Od tega, kako se pomirimo, če imamo na voljo le prostor svoje sobe, do tega, kako mir in spokojnost najdemo ob vsakodnevnih ritualih kot je umivanje zob ali pitje čaja. Korak za korakom. Tudi v slednjem je priložnost za pomirjenost.

Med poslušalkami in poslušalci zelo priljubljena Samoumiritev je zdaj na voljo tudi kot knjiga. V njej je zbranih 52 vaj, ki so vsebinsko raznovrstne, s poglobljenim razmislekom v uvodu in praktičnimi vajami v nadaljevanju. Nikakor niso namenjene samo kriznim časom, ampak so dobrodošla in nadvse koristna možnost, kako lahko prav vsak dan namenimo sebi in času zase. Za svojo rast, dobrobit in – pomiritev.

Zagotovite si svoj izvod knjige na spletni strani https://zkp.rtvslo.si/s/samoumiritev.

prof. dr. Borut Škodlar. Foto: Osebni arhiv
prof. dr. Borut Škodlar. Foto: Osebni arhiv

Za pričujočo knjigo smo izbrali 52 vaj, kot je tednov v letu, da lahko ljudje skozi leto preizkusijo različne metode in poti, kako priti do notranjega miru. Raznovrstnost pa ni vedno kvaliteta, saj se človek v njej lahko izgubi. Še posebno pri sprostitvenih in kontemplativno-meditativnih praksah je ključnega pomena, da jih človek redno vadi. Redno pa lahko vadi le manjši nabor takih praks. Vendar nam je bila raznovrstnost vseeno pomembna, ker smo želeli, da različni ljudje v širšem naboru najdejo nekaj zase in si lahko izberejo tiste vadbe, ki so jim najbližje in ki jih bodo lahko vadili daljše časovno obdobje. Redna vadba je, kot kažejo vse izkušnje in raziskave, res nujen pogoj za učinkovitost tovrstnih praks.

prof. dr. Borut Škodlar

Danijel Poslek, odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija dodaja, da je knjiga izjemno darilo nam vsem za spopadanje s čustveno, zdravstveno, psihološko zahtevnimi situacijami. In zato jih tudi na Prvem programu veseli dejstvo, da so pod avtorstvom prof. dr. Škodlarja in z novinarskim podpisom Mojce Delač prispevali en kamen(ček) v mozaiku družbenega spopadanja s celovito krizo, ki je sledila.

Filozofinja in sociologinja prof. dr. Renata Salecl poudarja, da je pandemija močno zarezala v naše medosebne odnose, hkrati pa je vsakega izmed nas soočila z vrsto čustev ‒ od tesnobe, žalosti, jeze do zavisti, sramu in krivde. Z vsem tem razponom čustev se je bilo težko spoprijeti, zato je bilo številnim v veliko pomoč, da so na radiu lahko slišali nasvete za umiritev, ki jih je več kot leto dni delil dr. Borut Škodlar. V zelo poslušanih radijskih oddajah je mirno nagovarjal poslušalce, jim podajal razlage njihovih psihičnih zagat ter predstavljal načine, kako se z njimi lahko soočajo. Izjemno dobrodošlo je, da so vsebine teh radijskih oddaj zdaj dostopne v pisni obliki.

Indologinja in strokovnjakinja za budistične študije prof. dr. Tamara Ditrich osvetljuje namen izdane knjige: "Poglavitni namen knjižice je pomagati bralcem pri vsakodnevnem soočanju s stresnimi okoliščinami, vendar priročnik lahko spremlja bralce tudi v lepih trenutkih radosti in miru, ki jih v današnjih časih kljub vsem izzivom ne smemo pozabiti."